lauantai 31. toukokuuta 2008

Kahvijäätelö

Coffee Ice Cream

Kopioitu suoraan osoiteesta Elise.com (Elise Bauer) joka varasti reseptin Lebovitzilta kirjasta The Perfect Scoop eli täydellinen jäätelökauha.

3 dl täysmaitoa

2 dl sokeria

1 dl espresso kahvin poroja

ripaus suolaa

3 dl kuohukermaa

5 keltuaista

¼ tl vanilja ekstraktia tai mieluummin vaniljasokeria n ½ dl (ei vanilliini, joka on keinoaine)

himppa jauhettua kahvia

Kuumenna maito, sokeri, jauhettu kahvi, suola ja desi kermaa kunnes se höyryää, muttei kiehu. Laita kansi päälle ja anna vetäytyä tunti huoneenlämmössä.

Kaada loppukermasta metallikulhoon, ja laita se jäiden päälle odottamaan. Laita myös siivilä sen päälle ettet unohda.

Kuumenna maitokahvi uudestaan, erikseen vispaa keltuaiset. Kaada kahvimaito munille varovasti, vähitellen ja vispaten ettei keltuainen muutu kokkeliksi.

Kaada munamaitokahvi takaisin kattilaan ja keitä sitä varovasti kunnes seos paksunee. Kokeile niin että puukauhan taustaan vedät sormella juovan, jos se ei "täyty" on seos valmista. Jopa 10 min.

Siilaa kerman päälle ja lisää vanilliini tai vaniljasokeri.

Laita sekaan hiukan kahvin poroja ja kunnon loraus votkaa, joka edistää kiderakennetta.

Viilennä ja jäädytä.

maanantai 26. toukokuuta 2008

Hummus ja tahini


Hummus on kermamainen tahinista ja kik-herneistä tehty sose, joka on maustettu sitruunalla ja valkosipulilla sekä Maldon-merisuolalla. Sitä käytetään levitteenä leivällä ja dippikastikkeena Kreikassa ja Lähi-Idässä. Hummusta voi tarjota meze lautasella (kreikkalainen alkupala), leivän ja vihannesten / juuresten kanssa, pitaleivän sisällä, tai jopa voin korvikkeena leivissä. Lusikallinen tai pari välimerellisiin pilahveihin ja pataruokiin antaa mukavan makulisän.

2 valkosipulin kynttä silputtuna

½ dl sitruunamehua

2 dl vettä

400g kik eli kahviherneitä joko purkista tai itse keitettyinä. Jos niitä rupeat keittämään, tee toki kilon keitos saman tien ja valmista muitakin ruokia, loput pakkaseen tai kaverille.

1 dl tahinia

1 Maldonia, ellei ole niin merisuolaa, ellei ole niin jozokin käy.


Kaikki tehosekoittimeen ja nupit kaakkoon kunnes seos on tasainen tahna.

Himppa murskattua punaista chiliä, cayennepippuria, kuminaa….

Jääkaapissa viikoo ja pakkasessa kolmisen kuukautta.

Tahini on seesamin siemen tahna, joka on kodin yleistarveaine Lähi-Idässä. Tein omani itse, 100 g seesamia maksaa € 0,45 Sainsburyllä, valmis 1,5 dl purkki oli € 3,50 joten kannattaa katsoa pajonko oliiviöljy maksaa teidän kaupassa! Ja huom, osan oliiviöljystä voi korvata ruokaöljyllä.

Alkuperäinen resepti oli reilu, litra eli 500 g seesamin siemeniä ja 3 ½ dl öljyä. Kannattaa ehkä laittaa ensin 100 g eli 2 dl seesamia ja katsoa kuinka homma toimii.

Paahda siemenet varovasti 10 min 180 asteen uunissa. Älä ruskista. Sekoita pari kertaa välillä.

Jäähdytä 20 min, laita tehosekoittimeen ja lisää öljyä vähitellen. Tavoitteena on paksu, mutta siirappimasesti kaadettava tahna.

lauantai 24. toukokuuta 2008

Halloumi-mansikkasalaatti

Eilinen keksintö, kun tein inventaariota jääkaapista ja ajattelin lisäksi maistaa tämän päivän piirakan koristeeksi suunniteltuja mansikoita. Hyviä oli :)

½ jääsalaatti revittynä
1 avomaan kurkku kuorittuna ja pilkottuna
1 purjon lehti suikaloituna
200 gr halloumi-juustoa (kovahko, erittäin suolainen kyproslainen juusto joka on loistavaa myös grillattuna)
3 mansikkaa pilkottuna
1 tl limemehua (pullosta meillä)
2 rkl oliiviöljyä

Kokoa lautaselle tässä esitetyssä järjestyksessä. Mausta mehulla ja öljyllä.

Raparperi-mansikkapiiras

Tämä on kummitädin reseptistä isoäidin syntymäpäiviä varten muokattu varsin kesäinen, herkullinen ja helppo piirakka. Aineiden määrät ovat jälleen likiarvoja, jos jotain löytyy kotoa vähemmän voi sen sijaan käyttää jotain vastaavaa tuotetta. Ainoa, josta kannattaa pitää kiinni, on munien määrä täytteessä.

Pohja

150 gr keksejä (esim. Digestive)
75 gr sulatettua ja jäähdytettyä tai juoksevaa margariinia

Väliin

2-3 dl raparperia pilkottuna
ripaus sokeria
2 dl mansikkaa murskattuna (pakastettu käy ihan hyvin)

Täyte

200 gr maustamatonta tuorejuustoa (Viola-juusto on Suomessa ainoa kasvissyöjille sopiva, muissa on liivatetta)
200 gr Vanilja-rahkaa
2 dl maustamatonta jugurttia
1 dl sokeria
3 kananmunaa

Koristeeksi
100 gr tuoretta mansikkaa

Murskaa keksit. Helpoiten tämä käy laittamalla ne muovipussiin ja astumalla päälle muutamaan kertaan. Älä sulje pussin suuta, muuten keksinmurut räjähtävät pitkin keittiötä! Sekoita margariinin kanssa ja taputtele voidellun rengasvuoan pohjalle. Asettele sen päälle kerrokseksi pilkottu raparperi, ripottele hieman sokeria niille. Lisää murskatut mansikat. Sekoita kaikki täytteen aineet ja kaada piirakkavuokaan. Paista 175 C vajaa tunti tai kunnes täyte on hyytynyt (tämä selviää ravistamalla vuokaa varovasti).

Anna jäähtyä vuoassa. Kun piirakka on jäähtynyt tarpeeksi, ota se irti ja koristele halkaistuilla mansikoilla jotka näyttää vähän sydämiltä.

torstai 8. toukokuuta 2008

Ranskanleipä



5 dl vettä

2 pss kuivahiivaa

3 tl suolaa

1,3 l vehnäjauhoja

1 dl spelttiä

laitan speltin tehosekoittajaan ja jauhan sillä melko hienoksi,

leivästä tulee maukkaampaa / erimakuista ja kosteaa.

voitele vedellä

Toimi näin:

Kaada vesi taikinakulhoon.

Murenna sekaan hiiva ja sekoita kunnes se liukenee.

Lisää suola ja jauhot säästäen niitä hiukan leipomiseen.

Alusta taikina voimakkaasti.

Peitä kulho muovilla.

Kohota taikinaa n. 1 tunti.

Älä nostata näin kauan, 30 min riittää hyvin kuten kuva näyttää.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa sitä pari minuuttia ja muotoile sitten kahdeksi n. 30 cm:n pitkäksi tangoksi. Nosta tangot pellille.


Kohota leipiä leivinliinan alla n. 1 tunti. Kuten edellä, tunnissa tuli likilaskuinen, hyvänmakuinen leipä.

Tässä on nostatettu 20 min, niin kuin lappu näyttää.Anteeksi kun en huomannut kääntää kuvaa ennen lataamista.

Voitele pinta kylmällä vedellä tai keltuaisen ja veden sekoituksella.

Tästä tulee todella rapea kuori.

Kypsennä leipiä n. 10 min. 275 asteessa uunin alaosssa.

Katkaise virta, nosta leivät uunin keskiosaan ja kypsennä jälkilämmössä vielä n. 15 min.


Jäähdytä leivät ja syömään!

maanantai 5. toukokuuta 2008

Kotijuustosalaatti

Helppo ja herkullinen, terveellinenkin salaatti. Tämän tekee täydelliseksi kuivattu rakuuna, jonka hienostunut maku pyöristää kokonaisuuden.

100 gr kotijuustoa (munajuusto tms.)
vihreää salaattia (tammenlehti tms.)
4 cm kurkkua
2 rkl pinjansiemeniä
½ pieni keltasipuli
1 tl kuivattua rakuunaa
1 tl punaviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä

Pilko kaikki aineet haluamasi kokoisiksi, asettele lautaselle nätisti ja mausta etikalla sekä öljyllä.

Suppilovahvero-keitto

Tähän aikaan vuotta iskee pakkasen tyhjennysinto, siispä tein vanhaa suosikkiani suppiskeittoa. On ihan maailman parasta. Tämän reseptin kehittely alkoi noin 13 vuotta sitten, kun erään ystävän kanssa lintsasimme koulusta ja lähdimme maalle poimimaan suppiksia. Silloin käytettiin aineita, joita oli mukaan sattunut tulemaan ja sama periaate toimii nykyäänkin. Ei tarvitse lähteä erikseen kauppaan, jos vain on jotain maitotuotteita ja jotain oluen kaltaista kotona. Väitän, että yksin tämän ohjeen ansiosta päivä oli huomattavasti paremmin kulutettu mökillä kuin koulun penkillä!

1 keltasipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl rypsiöljyä
3 rkl vehnäjauhoa
5 dl kasvislientä
2-4 dl höyrytettyjä (tai ryöpättyjä) suppilovahveroita
2 dl (ruoka)kermaa
1 dl kotikaljaa tai pilsneriä
50 gr Mustapekka-juustoa
ripaus suolaa tarvittaessa

Kuullota pilkotut sipulit öljyssä. Lisää vehnäjauho, sekoita voimakkaasti. Lisää kasvisliemi vähän kerrassaan koko ajan sekoittaen. Lisää hienonnetut sienet, anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää loput aineet, anna kuplia vielä n. 5 minuuttia.

lauantai 3. toukokuuta 2008

Munan keitto



Strutsin munalle on varattava 60 min jotta saa löysän ja 90 min jos haluaa kypsän, kiinteän keltuaisen.

Vaikka strutsin muna on suurin munista se on kuitenkin suhteellisesti ottaen pienin! Kun linnun kokoa verrataan sen munaan jää strutsi auttamatta viimeiselle sijalle.

Strutsin muna painaa noin 1,5 - 2,3 kg ja vastaa tilavuudeltaan noin 2 tusinaa (24) kananmunaa.


Tämä perhe liikkui Key Westissä, Floridassa.

Jos kanan muna on aivan tuore, on sitä keitettävä minuutti kauemmin kuin vanhempaa, koska tuoreessa sisällä oleva ilmatila on pienempi.

Meillä on ongelmana se, että minä syön munat löysinä ja vaimo haluaa kovaksi keitetyn.

Ohjeeksi: Merkkaa ainakin toinen munista ja laita jompi kumpi kattilaan jossa on kylmä vesi. Kun vesi kiehuu, laita löysäksi aiottu muna kattilaan ja kello soimaan 5 minuutin kuluttua. Tietysti laitat lämmön miedommalle, jotta vesi vain poreilee. Kun aikamerkki annetaan, ota löysäksi aiottu muna pois, kuori tarpeeksi ja aseta tarjolle. Ota kovaksi keitetty ja laita tarjolle.

Ravintolaopisto:

Keitä kaksi litraa vettä kiehuvaksi, laita kuusi munaa kattilaan, kiehauta ja anna hautua 5 minuuttia. (ei toiminut minulle)

Delia Smith:

Napauta munan paksumpaan, tylppään päähän reikä neulalla (jotta muna ei halkea), laita poreilevaan veteen TASAN minuutiksi, ota astia lämmöltä ja anna hautua 5-6 minuuttia riippuen siitä haluatko valkuaisen olevan hyytelömäistä vai kiinteämpää.

Giorgio Locatelli: Michelinin tähti Locanda Locatelli 2003

Munaa on pidettävä pyörivässä liikkeessä, siis vesipyörteessä koko keiton ajan jotta keltuainen on juuri keskellä munaa. Locatellin munan keittoaika on kuusi minuuttia. (Jep, keltuainen on reunoilta kiinteä ja keskeltä sopiva)

Antonio Carluccio: Commendatore dell' Ordine al Merito della Repubblica Italiana 1998 ansioituneesta työstä italialaisen keittotaidon edistämiseksi

Munaa on keitettävä kolme minuuttia ja annettava seistä vedessä 30 sekuntia. (yäk, raaka keltuainen ja löysä valkuainen.)

Michel Roux: Kolme Michelinin tähteä Le Gavroche 1982

Muna laitetaan runsaaseen kylmään veteen keskilämmölle ja kun vesi alkaa kiehua lasketaan 60 sekuntia medium-munaa varten. (kts Carluccio; ehkä mieluummin 90 sekuntia)

Larousse Gastronomique: Ranskan keittotaidon helmi, 1938 ensipainos

  1. Kolme minuuttia kiehuvassa vedessä
  2. Keitä minuutti ja seisota kolme minuuttia
  3. Kylmään veteen, kiehauta ja seisota

Harold McGee: Kirjailija ja kemisti, erikoistunut ruokaan ja sen historiaan

Keitä munaa 3-5 minuuttia hymyilevässä vedessä.

Rva Beeton: (Oikeasti Isabella Beeton, mutta tunnetaan nimellä Mrs. Beeton)

Kirjoitti Englannin Keittotaidon kultaisen kirjan 1861, 1112 sivua

3 ¾ - 4 minuuttia kiehuvassa vedessä.

Englantilainen tapa syödä muna löysänä tulee Soldiers-leipien kanssa tarjotuista munista: Paksuhkoja tumman paahtoleivän siivuja leikattuna 1 - 1,5 cm suikaleiksi, voita (sulatettua) päälle ja tämä dipataan munaan. Solttujen päälle voi myös laittaa parmesaania raastettuna ja grillata kunnes ruskistuu ja kuplii. Tämä ei sovi energiatietoisille. Näin kevään korvalla voi käyttää myös parsan nuppuja.