Strutsin munalle on varattava 60 min jotta saa löysän ja 90 min jos haluaa kypsän, kiinteän keltuaisen.
Vaikka strutsin muna on suurin munista se on kuitenkin suhteellisesti ottaen pienin! Kun linnun kokoa verrataan sen munaan jää strutsi auttamatta viimeiselle sijalle.
Strutsin muna painaa noin 1,5 - 2,3 kg ja vastaa tilavuudeltaan noin 2 tusinaa (24) kananmunaa.
Tämä perhe liikkui Key Westissä, Floridassa.
Jos kanan muna on aivan tuore, on sitä keitettävä minuutti kauemmin kuin vanhempaa, koska tuoreessa sisällä oleva ilmatila on pienempi.
Meillä on ongelmana se, että minä syön munat löysinä ja vaimo haluaa kovaksi keitetyn.
Ohjeeksi: Merkkaa ainakin toinen munista ja laita jompi kumpi kattilaan jossa on kylmä vesi. Kun vesi kiehuu, laita löysäksi aiottu muna kattilaan ja kello soimaan 5 minuutin kuluttua. Tietysti laitat lämmön miedommalle, jotta vesi vain poreilee. Kun aikamerkki annetaan, ota löysäksi aiottu muna pois, kuori tarpeeksi ja aseta tarjolle. Ota kovaksi keitetty ja laita tarjolle.
Ravintolaopisto:
Keitä kaksi litraa vettä kiehuvaksi, laita kuusi munaa kattilaan, kiehauta ja anna hautua 5 minuuttia. (ei toiminut minulle)
Delia Smith:
Napauta munan paksumpaan, tylppään päähän reikä neulalla (jotta muna ei halkea), laita poreilevaan veteen TASAN minuutiksi, ota astia lämmöltä ja anna hautua 5-6 minuuttia riippuen siitä haluatko valkuaisen olevan hyytelömäistä vai kiinteämpää.
Giorgio Locatelli: Michelinin tähti Locanda Locatelli 2003
Munaa on pidettävä pyörivässä liikkeessä, siis vesipyörteessä koko keiton ajan jotta keltuainen on juuri keskellä munaa. Locatellin munan keittoaika on kuusi minuuttia. (Jep, keltuainen on reunoilta kiinteä ja keskeltä sopiva)
Antonio Carluccio: Commendatore dell' Ordine al Merito della Repubblica Italiana 1998 ansioituneesta työstä italialaisen keittotaidon edistämiseksi
Munaa on keitettävä kolme minuuttia ja annettava seistä vedessä 30 sekuntia. (yäk, raaka keltuainen ja löysä valkuainen.)
Michel Roux: Kolme Michelinin tähteä Le Gavroche 1982
Muna laitetaan runsaaseen kylmään veteen keskilämmölle ja kun vesi alkaa kiehua lasketaan 60 sekuntia medium-munaa varten. (kts Carluccio; ehkä mieluummin 90 sekuntia)
Larousse Gastronomique: Ranskan keittotaidon helmi, 1938 ensipainos
- Kolme minuuttia kiehuvassa vedessä
- Keitä minuutti ja seisota kolme minuuttia
- Kylmään veteen, kiehauta ja seisota
Harold McGee: Kirjailija ja kemisti, erikoistunut ruokaan ja sen historiaan
Keitä munaa 3-5 minuuttia hymyilevässä vedessä.
Rva Beeton: (Oikeasti Isabella Beeton, mutta tunnetaan nimellä Mrs. Beeton)
Kirjoitti Englannin Keittotaidon kultaisen kirjan 1861, 1112 sivua
3 ¾ - 4 minuuttia kiehuvassa vedessä.
Englantilainen tapa syödä muna löysänä tulee Soldiers-leipien kanssa tarjotuista munista: Paksuhkoja tumman paahtoleivän siivuja leikattuna 1 - 1,5 cm suikaleiksi, voita (sulatettua) päälle ja tämä dipataan munaan. Solttujen päälle voi myös laittaa parmesaania raastettuna ja grillata kunnes ruskistuu ja kuplii. Tämä ei sovi energiatietoisille. Näin kevään korvalla voi käyttää myös parsan nuppuja.