torstai 18. maaliskuuta 2010

Appelsiininen kanankorvike

Eilinen ruokainnovaatio, ihan "omasta päästä". Yksinkertainen mutta hyvä jopa lapsen mielestä ja mukavan keväinen niin ulkonäöltään kuin maultaankin.

2 rkl rypsiöljyä paistamiseen
2 kynttä valkosipulia
1 pieni sipuli
1 tl kuminan siemeniä
vähän mustapippuria
1 appelsiinin mehu lihoineen
1 dl vettä
2 dl kanankorviketta (esim. soijasuikaleet)
½ dl kermaa tai ruokakermaa (varmaan myös kookoskerma käy)
(suolaa maun mukaan)

Paista kuumassa öljyssä sipulit ja mausteet. Purista joukkoon appelsiini ja lisää vesi. Lisää kanakorvike (jos oikeaa korviketta, ruskista se ennen mehua) ja anna hautua noin 10 minuuttia. Kaada joukkoon kerma ja sekoita.

Hyvää esim. couscousin tai quinoan kanssa!

Mac and cheese

Vihdoin saan aikaiseksi kirjoittaa lapsen kummatädin pyynnöstä ohjeen tänne. Anteeksi summittaisuus... Kaikki riippuu käytössä olevan vuoan koosta sekä syöjien määrästä :)

keitettyä pastaa (esim yksi paketti pinaattituoretagliatellea)

kastike:
3 rkl öljyä, margariinia tai voita
½ dl vehnäjauhoja
½ l maitoa
100 gr juustoraastetta (esim emmental)
ripaus (puolisen maustemittaa) jauhettua muskottipähkinää
vähän suolaa
pikkuisen mustapippuria

päälle:
50 gr juustoraastetta

Pilko pasta sopivan kokoiseksi. Laita vuokaan odottamaan. Voit samassa keittokattilassa sulattaa rasvan tai kuumentaa öljyn. Vatkaa vehnäjauho joukkoon. Lisää maito vähän kerrassaan vatkaten vimmatusti ettei paakkuunnu. Sekoita joukkoon juustoraaste ja anna sulaa sekoitellen. Mausta lopuksi ja kaada pastan päälle. Paista n. 200C suunnilleen 15 minuuttia tai kunnes pinta alkaa ruskistua.

keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Herkulliset pyörykät

Minä, Hildurin äiti, katselin Gary Rhodesin Italian ruokamatkaohjelmaa, jossa tehtiin pyöryköitä vasikanlihasta. Ajatus kasvissyöjän vaihtoehtopyöryköistä alkoi itää ja tänään kokeilin omalla reseptilläni. Minusta ne olivat herkullisia. Jotain kertonee sekin että kolmasosa ruuasta oli määrä säilyä huomiseen työpaikkaruokailuun evääksi, mutta kaikki syötiin samantien.

400 g Quorn - kananrintaleikkeitä tai muuta lihan korviketta
1 muna
2 siivua vaaleaa leipää
0.5 dl maitoa (tai kermamaitoa)
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli tai pieni sipuli
puolikkaan sitruunan raastettu kuori ja mehu
pari rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl soijakastiketta
2 rkl raastettua parmessania tai pecorinoa
suolaa
pippuria
2 rkl oliiviöljyä, joista toinen vuuan voiteluun

Sulata lihan korvike.
Laita leivänpalat pehmenemään maitoon (tai kermamaitoon jos käytät).
Vatkaa muna ja sekoita pehmennyt leipä ja maito munaan.
Raasta sitruunan kuori muna-leipä-maitoseokseen.

Tehosekoittimessa hienonna lihan korvike.
Lisää joukkoon hiukan pienitty valkosipuli ja salottisipuli.
Lisää puolikkaan sitruunan mehu, ruokalusikallinen soijakastiketta (antaa umamia!), juustoraaste ja oliiviöljy.
Hienonna lisää koneessa.
Sekoita tähän tahnaan muna-leipä-maitoseos.
Hakkaa veitsellä persilja niin hienoksi kuin haluat. Lisää pyörykkäseokseen.
Lopuksi lisää suola ja pippuri. Tarkista maku.

Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunti.

Pyörittele tavallisen kokoisia pallosia, jotka asettelet voidellulle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita.

Minä tarjosin pyörykät perunamuusin ja kylmän yrttikastikkeen kanssa.


Kastikevaihtoehtoja:

Perinteinen tomaatti-yrttikastike jos tarjoat pyörykät italialaisittain esimerkiksi pastan kanssa

Valkoviini-kermakastike sopinee myös

Itse tein nopean kylmän yrttikastikkeen sekoittamalla

1 dl creme fraichea ja 1 dl valmismajoneesia
pari rkl sitruunanmehua
pari rkl sekalaisia tuoreita yrttejä (persiljaa, basilikaa ja ruohosipulia)
pippuria