lauantai 25. syyskuuta 2010

Pilvi ja papukaija

Tämäkään ei ole mikään ihmeellinen kulinaristinen luomus, aika peruskauraa (vaikka tietenkin maittavaa sellaista). Se ansaitsee kuitenkin päästä julkisuuteen lapsen ruoalle antaman hauskan nimen vuoksi. "Pilviä ja papukaijaa" voisi arkisemmin olla Polentaa ja papukastiketta, mutta silloin se olisi myös hyvin paljon tylsempää. Lapsista on hauska noukkia kirkkaanvärisiä ruoka-aineita kastikkeen joukosta.

Pilvet

8 dl kasvislientä (suolatonta, natriumglutamaatitonta)
2 dl polentaryynejä
½ dl oliiviöljyä

Sekoita polenta kiehuvan veden joukkoon, johon on lisätty öljyä. Keitä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen. Muotoile lusikan avulla puurosta "pilviä". Halutessasi voit vielä paistaa pallerot kuumassa öljyssä, mutta sitten ne eivät enää näytä pilviltä.

Papukaija

1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
1 prk kidneypapuja
1 sokerinpala (viemään tölkin maku tomaatista)
1 dl pakastettua maissia
1 dl pakastettuja herneitä
1 dl pinaattia hienonnettuna
2 tl yrttejä, esim. Provencen

Freesaa sipulit. Lisää muut aineet ja sekoittele hiljakseen noin 10 minuuttia.

Pinnalle aikuisille sormisuolaa, esim. Maldon.

perjantai 24. syyskuuta 2010

Mustatorvisienikeitto

Tämä ei ole mitenkään erityinen resepti. En ole keksinyt jotain fantastista uutta ideaa tai jänittävää tuunailua. Tämä on yksinkertaisesti helppo ja herkullinen perusversio klassikosta.

50 gr voita
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
½ litraa tuoretta mustatorvisientä
2 rkl vehnäjauhoa
½ litraa kasvislientä
2 dl ruokakermaa
½ pkt Koskenlaskija-juustoa
1 tl kuivaa timjamia

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli voissa. Lisää sienet ja anna muhia hetken jotta niistä alkaa irrota nestettä. Ripottele päälle jauhot, anna kypsyä pari minuuttia. Päälle kuuma kasvisliemi, anna hautua noin 5 min. Lisää kerma, juusto pieninä paloina ja timjami. Sekoittele kunnes juusto on sulanut.

maanantai 20. syyskuuta 2010

Supernopea pastakastike

Joskus iskee sellainen nälkä, että ruokaa piti saada jo vartti sitten. Silloin on pakko improvisoida nopeasti niistä aineista, joita yleensä aina kotona on. Näin meillä:

250 gr tuorepastaa
2 rkl kuivattuja sieniä (esim mustatorvi tai suppilovahvero) rypisteltynä hienoksi
1 valkosipulin kynsi murskattuna
50 gr voita
1 dl ruokakermaa
1 dl parmesanjuustoa raasteena
pinnalle sormisuolaa (esim. Maldon)

Keitä pasta ohjeen mukaan kypsäksi. Sekoita muut aineet joukkoon, anna tasaantua pari minuuttia ettei sienet jää kuiviksi. Nami viidessä minuutissa.

sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Pikkuisen paremmat kaalikääryleet sienitäytteellä

n. 20 kpl

Syksyllä kaikki parhaat reseptit alkaa sillä että laitetaan leivinuuniin tulet. Niin tässäkin, mutta uskon että niistä tulee oikein hyviä myös sähköhellassa. Koska kaalinkääryleiden teko on vähän aikaavievää, on hyvä tähdätä projekti esimerkiksi lapsen päiväuniin tai muuten vain kiireettömän perheen tai itsensä hemmottelupäivään. Kääryleet voi hyvin pakastaa sopivina annoksina, joten edes sinkkutaloudessa ei kannata jättää tätä herkkua kokeilematta. Ja ainahan voi pyytää kaverit kylään syömään.

Isoäitini, nyt jo edemennyt, teki aina syksyisin vähintään yhden uunipellillisen sienitäytteisiä kaalikääryleitä pojantyttären iloksi. Niinpä omistan tämän repeptin mummun muistolle kiitollisena siitä että tämänkin taidon häneltä opin!

1 valkokaalin kerä
2 dl esikypsennettyjä ohrasuurimoita
(kasvisliemikuutio)
1 iso sipuli
2 rkl voita
n 200 gr kanttarellia tai muuta metsäsientä
2 dl (ruoka)kermaa
2 munaa
1 tl meiramia
ripaus valkopippuria
50 gr voita
½ dl siirappia

Keitä ohrasuurimot ohjeen mukaan, halutessasi voit laittaa keitinveteen liemikuution. Koverra lyhyellä mutta tukevalla ja terävällä veitsellä kaalin kanta pois ja laita se isoon (5 litraa) kattilaan kiehumaan jalat suolatussa vedessä. Pyörittele sitä kiehumisen yhteydessä ja kuori aina päällimmäinen lehti tai kaksi valumaan kun lehti on niin kypsä että irtoa helposti. Kun lehdet ovat liian pieniä kääryleiksi, jätä loppu kypsymään pehmeäksi. Leikkaa lehtiruoti litteäksi.

Kuullota sipuli ja paista sienet voissa. Lisää sieniseos kypsään ohraan, johon hienonnat myös kaalin sydämen ja lehtiruodit. Sekoita joukkoon kerma, munat ja mausteet.

Ota kaalinlehti kerrallaan. Laita siihen n. ½ dl täytettä. Käännä kanta täytteen päälle, tämän päälle molemmat sivut ja koko homma rullataan tiiviiksi kääryleeksi, joka laitetaan uunivuokaan sauma alaspäin. Lado kääryleet tiiviisti toisiinsa kiinni, jotta kypsyvät hajoilematta.

Sulata voi ja sekoita siihen siirappi. Voitele kaalikääryleet tällä ja laita noin tunniksi uuniin (ekhä jotain 180-200 astetta). Peitä puolessa välissä vuoka alumiinifoliolla tai kannella, ettei pinta ruskistu liian aikaisin. Jos vaikuttaa siltä että kääryleet kuivuvat, voit valella niitä kaalin keitinvedellä.

Tarjoa keittoperunoiden ja kevyesti sokeroidun puolukkasurvoksen kanssa.

Palak paneer

Tämä on melkolailla meidän eniten syöty intialainen ruoka. Tämäkin näyttää kertaalleen syödyltä, mutta maku on hyvä. Pinaatista tuli niin hyvä sato tänä vuonna että riitti pakkaseen asti, siitä on mukava sitten talven tullen herkutella. Intialainen tuorejuusto on todella helppoa tehdä itse, ei oikeastaan kannata edes kokeilla kaupan eri versioita! Aloita juuston teolla hyvissä ajoin (noin puolisen tuntia ennen muun ruoan tekoa) jotta se ehtii valua tarpeeksi kuivaksi.

Paneer (eli juusto):

1 litra maitoa
2 dl hapanmaitotuotetta (kuten piimä, maustamaton jugurtti)
1 tl suolaa

Laita kaikki aineet kattilaan ja kiehauta sekoitellen niin että hera erottuu juustomassasta. Kaada harsokankaalla (kyllä, kuivaksi oppineen lapsen kestovaipat käy tähän hyvin) vuorattuun siivilään, peitä harsolla ja laita päälle paino. Tai ripusta keittiön kaapin kahvasta valumaan tiskipöydän ylle. Juusto ei saa olla liian märkää, muuten se hajoaa paistettaessa.

Kastike:

1 iso sipuli silppuna
2 valkosipulin kynttä silppuna
1 rkl "intialaisia mausteita" mitä nyt kaapista löytyy, esimerkiksi jeeraa, neilikkaa, muskotin kukkaa, kardemummaa, mustapippuria, sinapinsiementä... Morttelissa hienonnettuna.
4 rkl rypsiöljyä
4 iso kypsää tomaattia pilkottuna pieneksi
n. 100 gr hienonnettua pinaattia
n. ½ dl maustamatonta jugurttia
3 rkl voita
sormisuolaa päälle

Pilko kaikki aineet, myös juusto, valmiiksi jotta ei tule kiire kun öljy on kuumaa. Kuumenna öljy, lisää mausteet ja anna niiden "herätä" kuumassa. Freesaa sipuli ja valkosipuli, mutta varo etteivät ehdi mustua! Juusto kuutioina mukaan, kääntele varovasti että pinta hieman paistuu. Lisää tomaatti ja pinaatti, jätä kannen alle pienelle lämmölle hautumaan. Tässä välissä on hyvä laittaa esimerkiksi basmatiriisi kiehumaan, kun riisi on valmis on ruokakin. Lisää lopuksi jugurtti ja voi kastikkeeseen, sekoita kunnes voi on sulanut.

Tarjoa esimerkiksi riisin, naanleivän, chutneyn ja limepikkelsin kanssa.

maanantai 13. syyskuuta 2010

Shakshuka Munaa ja tomaattia



Palestiinalais - israelilaista ruokaa



4 iso kypsää tomaattia - otin luumutomaatteja purkissa
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
2 paprikaa
1 - 2 cm punaista chiliä
1 kourallinen pinaattia - kaadoin kuumaa vettä päälle ja laitoin heti kylmään veteen, silppusin
6 pientä keitettyä perunaa -suomalaiseen makuun!
muna per syöjä

Ruskistin sipulit ja paprikat erikseen. Chili meni paprikoiden kanssa.
Lisäsin pinaatin.
Maustoin ihan vähän kanelia, kuminaa, fenkolinsiemeniä, pippuria ja suolaa.

Tomaatti päälle, annoin muhia n. 15 minuuttia.
Kuumat perunat joukkoon, munat rikki päälle ja kansi päälle.
Kun munat ovat hyytyneet, on ruoka valmis.

Ehkä voisi jemmata fetaa joukkoon, perunan sijaan laittaa papuja.

sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Kaalilaatikko Tiinan mummun tapaan

Minä Hildurin äiti keskustelin ystäväni Tiinan kanssa kaaliruuista ja hän kertoi muistelevansa edelleen mummonsa tekemää kaalilaatikkoa parhaana (ja kaalipiirakkaa, jota aion myös kokeilla lähipäivinä). Kysyin mitä mummo teki ja sain kaksi oivaa vihjettä, joita en ole aiemmin käyttänyt : mummo paistoi ensin suikaloidut kaalit ja hienonnetut sipulit pitkään aika reilussa rasvamäärässä ja lopuksi hän lisäsi noin ruokalusikallisen valkoviinietikkaa paistokseen. Kokeilin molempia vihjeitä ja lisäsin vielä oman virityksen eli laitoin mukaan yhden valkosipulinkynnen hienonnettuna. Sekä minä että Jaristokraatti olimme sitä mieltä että tein kaikkien aikojen parasta kaalilaatikkoa! Kiitos Tiinalle ja hänen ihanille muistoilleen mummostaan.

Ainekset


noin 1 kg painoinen keräkaali
pussi jauhelihankorviketta (joko soijasta tai Quornia)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl riisiä (mitä sattuu kaapissa olemaan, minulla oli risottoriisiä)
1 kasvisliemikuutio liuotettuna noin 2,5 dl kuumaa vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
n. 50 g voita (säästä osa laatikon päälle) paistamiseen
3 rkl kasvisöljyä paistamiseen
2 rkl soijakastiketta ( jauhelihankorvikkeeseen)
pippuria ja ehkä suolaa jos liemikuutio on vähäsuolainen
vähän voita astian voiteluun

Meistä lisukkeeksi kuuluu ehdottomasti puolukkahillo.

Laita riisi kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen ja keitä melkein kypsäksi pussin ohjeen mukaan - aika riippuu riisin tyypistä. Valuta. Laita uuni lämpiämään n. 180 asteeseen.

Halkaise ensin kaali, pieni puolikkaat vielä kahtia ja sitten suikaloi ohuehkoiksi suikaleiksi.
Kuori ja hienonna sekä sipuli että valkosipuli. Laita kohtuullisen kuumalle isolle pannulle 2 rkl öljyä ja noin puolet voista. Laita kaalinsuikaleet sekä hienonnetut sipuli ja valkosipuli sille paistumaan jatkuvasti hämmennellen ja liikutellen. Pienennä lämpöä jos tuntuu siltä että alkaa palaa. Tarkoitus on paistaa kunnes kaali ja sipulit ovat pehmeitä ja jo vähän ruskistuneita. Lopuksi sirottele valkoviinietikka ja vähän pippuria seokseen. Jos kasvisliemikuutio on vähäsuolainen, lisää myös suolaa.

Paista jauhelihankorvike 1 ruokalusikallisessa öljyä pussin ohjeen mukaan kunnes kypsää. Loppuvaiheessa ripottele vähän pippuria ja 2 rkl soijakastiketta antamaan makua. Sekoita.

Voitele isohko (parin litran vetoinen) uunivuoka. Sekoita riisi, kaali ja jauheliha keskenään ja laita vuokaan. Kaada päälle kasvisliemi ja lopuksi ripottele voi nokareina pinnalle.

Paista uunissa 180 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea, vajaan tunnin. Tarjoa puolukkahillon kanssa.

lauantai 11. syyskuuta 2010

Holasoppa sienistä





Tämä on Arjan resepti joka on nyysitty Blanca Serranolta.




150 g herkkusieniä, jotka huijataan herkkutateiksi
http://puuhella.blogspot.com/2010/09/herkkutatit.html ohjeen mukaan

1 sipuli silputtuna
3 kevätsipulia tai tuoretta valkosipulin vartta
kypsiä tomaatteja kuorittuna, siemenet poistettuna ja pilkottuna.
laitoin pieniä luumutomaatteja ja tomaattimurskaa
1 porkkana kuutioina
vanhan leivän sisusta ehkä 3 dl
1 litra lientä

oliiviöljyä aika reilusti, jotta tulee makua
vähän suolaa

sahramia hyppysellinen
paahdettua mantelia 20 g
vs kynttä 1-2

Tähän käy mikä tahansa sieni, jonka voi syödä ryöppäämättä.
Freesaa sipuli, sienet ja porkkana.
Lisää varret.
Lisää tomaatit.
Anna kiehua jonkun aikaa.
Lisää leipä.
Lisää liemi.

Hienonna sahrami, manteli ja vs.

Lisää soppaan ja kiehauta.

Nauti.

"Herkku"tatit

Tuoreita tatteja on vaikea saada ympäri vuoden, joten huijaan näin:

Otan herkkusieniä, luomuja, pilkon ne ja laitan pannulle miedolle lämmölle.




Lisään kuivattuja sieniä tarpeen mukaan.






Kun herkkusienet haisevat kuivattujen sienien tuoreelta versiolta, on "herkku"sieni valmis.