tiistai 26. huhtikuuta 2011

Parsaa edelleen

Kevät on ihanaa parsa-aikaa. Vielä oma penkki istuttamatta ja sit pitäis odotella muutama vuosi että pääsee sadonkorjuuseen, mutta onneksi kohta alkaa jo muiden tuotokset ilahduttamaan. Minulle parsa on aina vihreää, en pidä valkoisen parsan mausta, suutuntumasta enkä ulkonäöstä.

Kuten toisaalla tässä blogissa keskustellaan, parsan valmistus on itseasiassa helppoa. Taivuta käsillä parsaa, kunnes varsi katkeaa. Rapsuta tai pyyhi kostealla talouspaperilla pois epämääräiset osat. Paista kuumassa uunissa tai paistinpannussa, kunnes vähän ruskettuu. Mausta. Nauti joko kuumana, haaleana tai jopa aivan kylmänä. Syö sellaisenaan tai vaikka pastan kanssa (tuorepastaan pyöräyttää vähän voita ja parsat sekaan niin hyvä tuli)

Pääsiäisen alkupalaksi tuli tällaisia (8 hengelle):

3 nippua parsaa
3 kynttä valkosipulia
3 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan kuori ja mehu
sormisuolaa
mustapippuria
(olisin halunnut laittaa myös pari bird's eye chiliä, mutta porukassa on nirsoja)

Valmistele, kuten yllä. Levitä parsat tasaisesti uunivuokaan, muut aineet päälle. Paista kuumimmassa mahdollisessa uunissa n 10 minuuttia tai kunnes parsat saavat kauniin värin. Sekoita kypsänä ja anna rauhoittua syömiseen asti.

Illalla sai vielä nauttia jämät pilkottuna mozzarella-persikka-parsasalaattina: päälle vähän balsamicoa, mustapippuria, tuoretta basilikaa ja oliiviöljyä.


lauantai 16. huhtikuuta 2011

Gluteeniton sitruunamarenkipiiras

Viikon on tehnyt mieli sitruunamarenkitorttua. Nyt, kun kaikki ystävät on tajunneet että on viimeiset hetket nähdä meitä suht normaalina ilman huutavaa vauvaa, maitoa vuotavia tissejä ja käsittämättömiä hermoromahduksia yms. ja ovat aktivoituneet vieraisille, oli hyvä syy ryhtyä toimeen. Olen muokannut Kinuskikissan erinomaiselta vaikuttavaa ohjetta gluteenittomaksi ja tehnyt ihan pieniä muutoksia muutenkin, joten tallennan tämän. Parasta tässä ohjeessa on, että koko kananmunalle löytyy käyttöä. Yleensä marenkileivonnaisten teko tyssää siihen, etten jaksa miettiä mihin tunkisin ylijääneet keltuaiset.

Käytin osalle porukasta valmista kauramuropohjaa ja gluteenittomalle tein oman pienen piirakan alla olevan ohjeen mukaan (mutta noin neljäsosa aineiden määrästä). Täytteen määrä riitti oikein hyvin 1 1/4 piirakkaan. Pohjan määrät on ihan arviokauppaa, joten ikävä kyllä joudut tunnustelemaan itse koska rasvaa on tarpeeksi suhteessa kuiva-aineisiin. Tiedät, että sitä on riittävästi, kun seos alkaa tulla tahmeaksi ja taikinaiseksi eikä enää hajoa käsiin. Lisää siis margista vähän kerrallaan.

Pohja

3 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
75 gr margariinia

Täyte

reilu 2 dl sokeria
½ dl perunajauhoa
1½ dl vettä
2-3 luomusitruunaa (mehu ja kuori raastettuna)
5 munankeltuaista
5 gr voita sulatettuna

Marenki päälle

5 munanvalkuaista
reilu 1 dl sokeria

Sekoita kuivat aineet ja nypi margariini joukkoon. Taputtele voideltuun piirakkapohjaan ja paista 220C noin 20 min. Tipauta lämpö 200C kun pohja on kypsä. Vispaa sillä aikaa täytteen aineet sekaisin kattilassa ja kiehauta jatkuvasti sekoittaen kunnes kiisseli pulpahtaa ja sakeutuu. Jos motoriikka riittää, vatkaa samaan aikaan sähkövatkaimella marenkiseos kovaksi vaahdoksi. Kaada kiisseli piirakkapohjan päälle, tämän päälle levitä (tai pursota) marenkipäällinen ja paista vielä noin 10 min kunnes marenki saa kauniin värin - vahdi kuitenkin haukkana ettei pinta pala! Paistoaika riippuu uunista.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Linssikeitto

En väitä tässä asiassa olevani mikään guru, varsinkin kun meillä perhe useimmiten tökkii lusikalla lautasta masentuneen näköisenä kun tarjoan keittoruokaa. Köyhinä mutta tiedostavina opiskeijavuosina olen kuitenkin useamman eri vaihtoehdon kehittänyt, tapana oli aina "rahapäivänä" ostaa kilokaupalla kuivia papuja, linssejä yms. lähimmästä etnisestä kaupasta ja niistä sitten täydennellä aterioita pitkin kuukautta rahatilanteen ja jääkaapin sisällön mukaan. Niitä variaatioita tulee nyt tässä, kun lähiaikoina facebookin kautta lähes viikoittain joku on pyytänyt linssikeiton ohjetta. Mistähän tämä trendi on edes saanut alkunsa? Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, linsseistä saa herkullista, edullista ja erinomaisen terveellistä ruokaa! Monet näistä ohjeista toimii hyvinä kastikkeina esim. ohran tai riisin seuraksi vähentämällä nestettä - niin meilläkin suostutaan syömään näitä.

PERUSOHJE

2 valkosipulia
1 keltasipuli
2 rkl öljyä
5-7 dl vettä
2 dl halkaistuja linssejä (kokonaisilla keittoaika pitenee)

Kuullota hienonnetut sipulit (sekä mahdolliset mausteet - ei kuitenkaan yrttejä - ja muut kovat vihannekset). Lisää neste, anna kiehahtaa. Jotkut tykkää kasvisliemikuutioista (tai jopa kana- tai lihaliemestä).  Mikään ei estä heittämästä sellaista tähän joukkoon, vaikka itse vähän epäilenkin sen kykyä tuottaa mausta yhtään herkullisempaa. Lisää linssit, keitä 20 minuuttia (lisää keittoaikaa jos ohjeessa on mukana hitaammin kypsyviä aineita). Lisää muut aineet (kuten yrtit, juusto tms.), anna kiehahtaa. Sormisuola pöydällä tai oman tottumuksen mukaan kattilaan. Voit hienontaa keiton myös soseeksi, jos tykkäät.

VERSIO 1

2-3 cm pätkä tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
"intialaisia mausteita" esim. kurkuma, jeera (eli juustokumina), sinapinsiemen, miksei jopa kardemumma, neilikka, muskotti, chili....
1 tl minttua
2 dl kookosmaitoa
1 rkl sitruunamehua

VERSIO 2

tuorejuustoa, vuohenjuustoa, koskenlaskijaa tai vegaanista kermankorviketta
nippu tuoretta korianteria

VERSIO 3

tölkki tomaattimurskaa
1 rkl Provencen yrttiseosta

TÄYDENNÄ HALUTESSASI KASVIKSIN:

Valitse suosikeistasi, esim.

1 bataatti
2 porkkanaa
5 varsiselleriä
1 dl pinaattia
½ kukkakaali

Muista myös http://puuhella.blogspot.com/2011/02/talvipaivan-lammityssoppa.html Tästä tulisi aivan oiva linssisoppa jos pavut vaihtaa linsseiksi. Heitä halkaistut kyytiin siinä vaiheessa kun keittoaikaa on puolisen tuntia jäljellä, kokonaisilla etene ohjeen mukaan.