perjantai 20. huhtikuuta 2012

Kesäkurpitsapasta

Tykkään parsasta. Luulin eilen kaupassa, etten saisi tehtyä siitä pastaa ja siksi ostin korvikkeeksi kesäkurpitsan ja tofua. Sit kuitenkin löytyi toista kiloa hyviä parsoja, mut syötiinkin ne jo eilen ja palattiin tänään ap ideaan. Eli:

1 pieni kesäkurpitsa
1 pkt yrttimaustettua tofua
oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
ripaus limepippuria
1 pkt tuorepastaa
40 gr voita
1 dl parmesania raasteena

Paista kurpitsa ja tofu kuumalla pannulla öljyssä pinta ruskeaksi. Mausta mehulla ja pippurilla. Keitä pasta. Sekoita kaikki kypsän pastan joukkoon.

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Tuliset ruusukaalit

Nyt seis kaikki vinkuna siitä että ruusukaali on pahaa. Ei ole! Tämä vihannes ei muistuta lainkaan sitä kitkerää, vetistä mössöä, mitä mummolan sunnuntailounaalla oli pakko syödä edes yksi itku silmässä. Näihin tulee himo. Salaisuus on siinä, että ne paistetaan kuumassa uunissa. Silloin pehmeä rakenne ja maku pääsevät oikeuksiinsa. Tällä kertaa pakasteesta.

200 gr ruusukaalia
3 rkl voita
2 kynttä valkosipulia
3 rkl hunajaa
1 tl chiliä (meillä valmis south african rub -sekoitus)

Hienonna valkosipulit. Sekoita kaikki aineet uunivuoassa. Paista n 20 min n 250C kunnes pinta on kauniin ruskea.

Tässä Hasselbackan perunoiden, paistetun parsan, inkivääriporkkanoiden ja tofu tikka masalan seurassa pääsiäislounaalla. Muut ohjeet on demand.

perjantai 6. huhtikuuta 2012

Petrin munakas

Tuli hyvä lounas tänään kyläpaikassa, kun piti puhaltaa munia maalattavaksi.

5 munaa
100 gr aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
100 gr fetaa
50 gr juustoraastetta
3 rkl pestoa

Pilko feta ja tomaatti. Sekoita kaikki muut aineet paitsi pesto, paista miedolla lämmöllä vähässä öljyssä. Kun pinta on melkein hyytynyt, lisää pesto. Käännä puolivälissä, kun pinta on hyytynyt ja toinen puoli saanut väriä.

Parhaasta parempi pasha

Voiko maailman parhaasta tehdä vielä hieman parempaa? Meidän keittiössä voi! Alkuperäinen suvun resepti löytyy osoitteesta http://puuhella.blogspot.com/2009/04/maailman-paras-pasha.html mutta tässä parina vuotena olen viritellyt vielä hieman tätäkin ohjetta. Nykyään mennään näin:

150 gr voita sulatettuna
3 kananmunaa
2 dl kermaa
500 gr maitorahkaa
65 gr hillottua appelsiininkuorta (1pkt)
50 gr mantelirouhetta
50 gr mantelijauhetta
1 appelsiini, kuori raastettuna ja mehu
1 vaniljatanko
2 dl sokeria

Sulata ensin voi, jotta se ehtii jäähtyä. Vatkaa munat pienen sokerimäärän kanssa. Vatkaa kerma. Halkaise vaniljatanko, raaputa veitsellä siemenet kermavaahdon joukkoon. Yli jääneen tangon voit laittaa lasipurkkiin sokerin kanssa, jolloin saat ihanaa itsetehtyä vaniljasokeria. Sekoita kaikki aineet. Vuoraa siivilä vauvan harsolla tai avatuilla suodatinpusseilla, jollei sinulla ole oikeaa pashamuottia. Laita valumaan viileään paikkaan lautanen painona päällä vähintään seuraavaan päivään. Meillä pashan teko osutetaan yleensä pitkäperjantaihin. Kannattaa säästää myös valunut neste ja leipoa siitä pullia. Pääsiäispöydän jälkiruoka kumotaan kauniille lautaselle, koristellaan tuohuksella, kukilla tai vaikka helminauhalla.

Tässä nanan mestariluomus: