lauantai 19. toukokuuta 2012

Nokkosrisotto osa 2

Näköjään olen joskus ennenkin "keksinyt" tehdä risoton nokkosista. Sittemmin olen yksinkertaistanut prosessia ja reseptiä, fiilannut pois kaiken turhan ja jäljelle on jäänyt vain olennaiset. Tämä on siitä kiva ruoka, että lapsosen kanssa on hauska käydä ensin puutarhassa hakemassa nokkoset ja yrtit, sitten tehdä ruoka yhdessä ja lopulta nauttia.

2 rkl oliiviöljyä
litra raakoja nokkosia
2 valkosipulin kynttä
1 pieni keltasipuli
2 dl risottoriisiä (tai puuroriisiä jos ei muuta ole)
kasvisfondi (valmis, ilman natriumglutamaattia koska se maistuu ällölle)
1 litra kiehuvaa vettä
1 rkl tuoretta oreganoa eli mäkimeiramia
1 dl parmesania, raastettuna

Pilko nokkoset. Friteeraa melko kuumassa öljyssä. Kuullota pilkotut sipulit samassa. Lisää riisi, kuullota kevyesti sekin. Lisää vettä noin desi kerrallaan, kun edellinen on haihtunut/imeytynyt. lisää fondi, loppuvaiheessa yrtit ja parmesan. Lopputulos on puuroisen pehmeää. Risottoriisi tulee noin vartissa, puuroriisi 25 min.

perjantai 18. toukokuuta 2012

Tähdellistä herkkua

Olen aikuisena alkanut muistuttaa äitiäni monessa asiassa. Yksi on se tyytyväisyys, kun saa eilisen tähteistä tehtyä jotain vielä parempaa. Tässä siis tämän päivän eilisherkku:

Ylijäämäkasviksia (esim. grillauksesta, nämä olivat uunissa paahdettuja parsaa, bataattia, munakoisoa, porkkanaa, valkosipulia)
öljyä
sitruunamehua
oreganoa
200 gr soijajauhelihaa tomaattimurska
1/2 dl kermaviiliä (eilisen kastikkeen jämä)
50 gr Aurajuustoa (samoin)
50 gr juustoraastetta

Laita yöksi kasvikset marinoitumaan öljyyn, sitruunaan ja yrtteihin. Kippaa uunivuokaan, lado muut aineet järjestyksessä päälle. Paista 225C noin 20min kunnes pinta on saanut väriä.