torstai 19. toukokuuta 2011

Nokkosrisotto

Kyle Phillips sanoo asian nappiin Italian food-sivustolla: risoton tekeminen on vähän kuin polkupyörällä ajoa. Ensin tarvitaan hieman harjoittelua ja sen jälkeen vähän keskittymistä. Risotto on yksi lempiruoistani, tai siis siitä tuli sellainen kun tajusin ettei siihen tule ensinkään keitettyä riisiä, ei lihaliemikuutiota eikä varsinkaan herne-maissi-paprikaa. En väitä, että vieläkään osaisin tehdä täydellistä risottoa, mutta melkoisen hyvin jo onnistun useimmiten.

Tänään esikoinen ilmoitti että on ihan hirveä nälkä noin puoli tuntia ennen kuin olin kuvitellut ja siksi piti improvisoida nopeasti. Onneksi puutarhassa on jo satoa korjattavaksi ja eilen käytiin herkkujen hakumatkalla Ukkolan vuohitilalla. Samalla reissulla pysähdyttiin Inkoossa ravintola Sågenissa syömässä, pitkään aikaan en ole syönyt niin herkullista risottoa kuin siellä! Oli siis hyvä pyöräyttää kasaan tämä herkullinen lounas. Tähän käytettiin tuorejuustoa, jossa oli basilikaa ja aurinkokuivattua tomaattia.  Jos ei pihassa kasva lipstikkaa, mikä tahansa muu yrtti käy melkein yhtä hyvin. Minulla esim. timjami on yleensä se ainoa oikea risoton mauste. Lapsi totesi että tämä on minun lempiäni, siihen oli hyvä yhtyä.

Tästä määrästä syö kaksi nälkäistä aikuista ja yksi taapero. Alkupalaksi ehkä venyy jopa neljälle.

3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
1 keltasipuli
2 dl arborio-riisiä tai muuta risottoriisiä
kourallinen nuoren nokkosen lehtiä revittynä pieneksi
n. 4 dl kuumaa vettä (määrä on todellakin vain arvio, kannattaa varata esim. vedenkeittimellinen viereen)
1 rkl sitruunan mehua
1 dl valkoviiniä
100 gr (vuohen) tuorejuustoa
muutama lipstikan lehti
50 gr voita
suolaa, pippuria maun mukaan

Kuumenna öljy mielellään valurautapannussa tai jos sellaista ei ole, korkeareunaisessa kasarissa. Kuullota pilkotut sipulit. Heitä joukkoon nokkosen lehdet, anna paistua rapeaksi. Lisää riisi, kuullota. Lisää kuumaa vettä vähän kerrallaan, sekoittele. Lisää muita nesteitä maltillisesti, ettei riisi "pelästy" kovakuoriseksi. Aina, kun neste on imeytynyt riisiin, lisää kuumaa vettä. Risoton on tarkoitus olla puuromaista, löysää. Kymmenen minuutin kohdalla lisää joukkoon silputtu lipstikka ja murennettu tuorejuusto. Anna vielä muhia kypsäksi, kokonaisaika riisin lajikkeesta ja halutusta suutuntumasta riippuen yleensä 12-14 minuuttia. Ihan lopuksi sekoita joukkoon sulamaan voi.

Ei kommentteja: