keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Herkulliset pyörykät

Minä, Hildurin äiti, katselin Gary Rhodesin Italian ruokamatkaohjelmaa, jossa tehtiin pyöryköitä vasikanlihasta. Ajatus kasvissyöjän vaihtoehtopyöryköistä alkoi itää ja tänään kokeilin omalla reseptilläni. Minusta ne olivat herkullisia. Jotain kertonee sekin että kolmasosa ruuasta oli määrä säilyä huomiseen työpaikkaruokailuun evääksi, mutta kaikki syötiin samantien.

400 g Quorn - kananrintaleikkeitä tai muuta lihan korviketta
1 muna
2 siivua vaaleaa leipää
0.5 dl maitoa (tai kermamaitoa)
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli tai pieni sipuli
puolikkaan sitruunan raastettu kuori ja mehu
pari rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl soijakastiketta
2 rkl raastettua parmessania tai pecorinoa
suolaa
pippuria
2 rkl oliiviöljyä, joista toinen vuuan voiteluun

Sulata lihan korvike.
Laita leivänpalat pehmenemään maitoon (tai kermamaitoon jos käytät).
Vatkaa muna ja sekoita pehmennyt leipä ja maito munaan.
Raasta sitruunan kuori muna-leipä-maitoseokseen.

Tehosekoittimessa hienonna lihan korvike.
Lisää joukkoon hiukan pienitty valkosipuli ja salottisipuli.
Lisää puolikkaan sitruunan mehu, ruokalusikallinen soijakastiketta (antaa umamia!), juustoraaste ja oliiviöljy.
Hienonna lisää koneessa.
Sekoita tähän tahnaan muna-leipä-maitoseos.
Hakkaa veitsellä persilja niin hienoksi kuin haluat. Lisää pyörykkäseokseen.
Lopuksi lisää suola ja pippuri. Tarkista maku.

Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunti.

Pyörittele tavallisen kokoisia pallosia, jotka asettelet voidellulle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita.

Minä tarjosin pyörykät perunamuusin ja kylmän yrttikastikkeen kanssa.


Kastikevaihtoehtoja:

Perinteinen tomaatti-yrttikastike jos tarjoat pyörykät italialaisittain esimerkiksi pastan kanssa

Valkoviini-kermakastike sopinee myös

Itse tein nopean kylmän yrttikastikkeen sekoittamalla

1 dl creme fraichea ja 1 dl valmismajoneesia
pari rkl sitruunanmehua
pari rkl sekalaisia tuoreita yrttejä (persiljaa, basilikaa ja ruohosipulia)
pippuria

Ei kommentteja: