torstai 6. tammikuuta 2011

Kasvislasagne

Luulin, että tästä jo yksi versio olisi ollut ylöskirjattuna. Enpä löytänyt, mutta voi olla että sitkeä etsijä silti löytää jos onkin tullut kirjoitusvirhe.

Muistathan että lasagnen idea on olla kastikeruokaa pastalla, ei pastaruokaa kastikkeella. Laita siis kerrosten väliin runsaasti kastiketta, niin että levyt tuntuvat suorastaan uivan. Ihan parasta lasagnea tulee tuoreista, itsetehdyistä lasagnelevyistä. Katso vaikka durum-vehnäpussin takaa pastataikinan ohje (puolikas annos riittänee). Kaulitse taikinasta ohuita levyjä sillä aikaa kun 1. kastike muhii ja säilytä ne esim. kostean pyyheliinan sisällä siihen asti että käytät.

Ensimmäinen (ja myös erittäin herkullinen) kokeiluversioni ei sisältänyt fenkolia ja kidneypapujen sijaan oli kikherneistä tehty. Siinä oli myös kaprista, jonka tällä kertaa unohdin. Maissi voisi myös sopia hyvin makunsa puolesta. Soveltaa voi siis vapaasti ja hyvää tulee kuitenkin. Valkosipulia on tässä edelleen melko vähän, kiitos raskausällötysten. Jos olisin normaalitilassa olisin ehkä laittanut kolme. Näytti tosi tyhmältä kun jokainen rivi alkoi ykkösellä, joten poistin numeron edestä. Kaikkea tulee siis yksi kappale, jos ei muuten ole ilmaistu.

1. kastike

2 rkl oliiviöljyä
sipuli
valkosipulinkynsi
fenkoli
porkkana
400 gr tomaattimurskaa
1 dl hienonnettua raakaa pinaattia
purkki keitettyjä papuja (esim. kidney), muuten aloita edellispäivänä liottamalla ja keitä aamulla vähintään tunti
puolikkaan sitruunan mehu
sokerinpala
mustapippuria
1 rkl provencen yrttejä

Kuullota sipulit öljyssä. Pilko porkkana ja fenkoli pieneksi, paista kevyesti. Lisää yrttejä lukuunottamatta muut aineet ja anna hautua vähintään puoli tuntia, mielellään useita tunteja. Lopuksi lisää yrtit.



2. kastike

50 gr voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoa
4 dl maitoa
100 gr juustoraastetta (esim. Emmental)
½ tl muskottipähkinää

Kuumenna voi kattilassa. Vatkaa joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito ohuena nauhana vähän kerrallaan koko ajan vatkaten ettei tule paakkuja. Lisää juustoraaste ja sekoittele jatkuvasti kunnes juusto on sulanut ja kastikkeen rakenne on tasaista, juoksevaa. Mausta muskottipähkinällä.

Lisäksi:

lasagnelevyjä
50 gr juustoraastetta pinnalle

Laita vuoan pohjalle 1. kastiketta. Tämän päälle lado lasagnelevyt, päälle 2. kastiketta ja 1. kastiketta. Toista niin että levyjä on kolme kerrosta. Päällimmäisen levykerroksen päälle tulee vain 2. kastiketta ja ihan päälle juustoraastetta. Peitä vuoka aluksi esimerkiksi aluuminifoliolla ettei lasagne rusketu liian nopeasti. Poista folio noin puolen tunnin paiston jälkeen. Paista 175C uunin alimmalla tasolla 45 minuuttia. Anna seistä vartti ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: