lauantai 16. huhtikuuta 2011

Gluteeniton sitruunamarenkipiiras

Viikon on tehnyt mieli sitruunamarenkitorttua. Nyt, kun kaikki ystävät on tajunneet että on viimeiset hetket nähdä meitä suht normaalina ilman huutavaa vauvaa, maitoa vuotavia tissejä ja käsittämättömiä hermoromahduksia yms. ja ovat aktivoituneet vieraisille, oli hyvä syy ryhtyä toimeen. Olen muokannut Kinuskikissan erinomaiselta vaikuttavaa ohjetta gluteenittomaksi ja tehnyt ihan pieniä muutoksia muutenkin, joten tallennan tämän. Parasta tässä ohjeessa on, että koko kananmunalle löytyy käyttöä. Yleensä marenkileivonnaisten teko tyssää siihen, etten jaksa miettiä mihin tunkisin ylijääneet keltuaiset.

Käytin osalle porukasta valmista kauramuropohjaa ja gluteenittomalle tein oman pienen piirakan alla olevan ohjeen mukaan (mutta noin neljäsosa aineiden määrästä). Täytteen määrä riitti oikein hyvin 1 1/4 piirakkaan. Pohjan määrät on ihan arviokauppaa, joten ikävä kyllä joudut tunnustelemaan itse koska rasvaa on tarpeeksi suhteessa kuiva-aineisiin. Tiedät, että sitä on riittävästi, kun seos alkaa tulla tahmeaksi ja taikinaiseksi eikä enää hajoa käsiin. Lisää siis margista vähän kerrallaan.

Pohja

3 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
75 gr margariinia

Täyte

reilu 2 dl sokeria
½ dl perunajauhoa
1½ dl vettä
2-3 luomusitruunaa (mehu ja kuori raastettuna)
5 munankeltuaista
5 gr voita sulatettuna

Marenki päälle

5 munanvalkuaista
reilu 1 dl sokeria

Sekoita kuivat aineet ja nypi margariini joukkoon. Taputtele voideltuun piirakkapohjaan ja paista 220C noin 20 min. Tipauta lämpö 200C kun pohja on kypsä. Vispaa sillä aikaa täytteen aineet sekaisin kattilassa ja kiehauta jatkuvasti sekoittaen kunnes kiisseli pulpahtaa ja sakeutuu. Jos motoriikka riittää, vatkaa samaan aikaan sähkövatkaimella marenkiseos kovaksi vaahdoksi. Kaada kiisseli piirakkapohjan päälle, tämän päälle levitä (tai pursota) marenkipäällinen ja paista vielä noin 10 min kunnes marenki saa kauniin värin - vahdi kuitenkin haukkana ettei pinta pala! Paistoaika riippuu uunista.

Ei kommentteja: