keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Linssikeitto

En väitä tässä asiassa olevani mikään guru, varsinkin kun meillä perhe useimmiten tökkii lusikalla lautasta masentuneen näköisenä kun tarjoan keittoruokaa. Köyhinä mutta tiedostavina opiskeijavuosina olen kuitenkin useamman eri vaihtoehdon kehittänyt, tapana oli aina "rahapäivänä" ostaa kilokaupalla kuivia papuja, linssejä yms. lähimmästä etnisestä kaupasta ja niistä sitten täydennellä aterioita pitkin kuukautta rahatilanteen ja jääkaapin sisällön mukaan. Niitä variaatioita tulee nyt tässä, kun lähiaikoina facebookin kautta lähes viikoittain joku on pyytänyt linssikeiton ohjetta. Mistähän tämä trendi on edes saanut alkunsa? Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, linsseistä saa herkullista, edullista ja erinomaisen terveellistä ruokaa! Monet näistä ohjeista toimii hyvinä kastikkeina esim. ohran tai riisin seuraksi vähentämällä nestettä - niin meilläkin suostutaan syömään näitä.

PERUSOHJE

2 valkosipulia
1 keltasipuli
2 rkl öljyä
5-7 dl vettä
2 dl halkaistuja linssejä (kokonaisilla keittoaika pitenee)

Kuullota hienonnetut sipulit (sekä mahdolliset mausteet - ei kuitenkaan yrttejä - ja muut kovat vihannekset). Lisää neste, anna kiehahtaa. Jotkut tykkää kasvisliemikuutioista (tai jopa kana- tai lihaliemestä).  Mikään ei estä heittämästä sellaista tähän joukkoon, vaikka itse vähän epäilenkin sen kykyä tuottaa mausta yhtään herkullisempaa. Lisää linssit, keitä 20 minuuttia (lisää keittoaikaa jos ohjeessa on mukana hitaammin kypsyviä aineita). Lisää muut aineet (kuten yrtit, juusto tms.), anna kiehahtaa. Sormisuola pöydällä tai oman tottumuksen mukaan kattilaan. Voit hienontaa keiton myös soseeksi, jos tykkäät.

VERSIO 1

2-3 cm pätkä tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
"intialaisia mausteita" esim. kurkuma, jeera (eli juustokumina), sinapinsiemen, miksei jopa kardemumma, neilikka, muskotti, chili....
1 tl minttua
2 dl kookosmaitoa
1 rkl sitruunamehua

VERSIO 2

tuorejuustoa, vuohenjuustoa, koskenlaskijaa tai vegaanista kermankorviketta
nippu tuoretta korianteria

VERSIO 3

tölkki tomaattimurskaa
1 rkl Provencen yrttiseosta

TÄYDENNÄ HALUTESSASI KASVIKSIN:

Valitse suosikeistasi, esim.

1 bataatti
2 porkkanaa
5 varsiselleriä
1 dl pinaattia
½ kukkakaali

Muista myös http://puuhella.blogspot.com/2011/02/talvipaivan-lammityssoppa.html Tästä tulisi aivan oiva linssisoppa jos pavut vaihtaa linsseiksi. Heitä halkaistut kyytiin siinä vaiheessa kun keittoaikaa on puolisen tuntia jäljellä, kokonaisilla etene ohjeen mukaan.

Ei kommentteja: