perjantai 18. helmikuuta 2011

Talvipäivän lämmityssoppa

Tälle on varmaan joku valmis italiankielinen nimi, mutta itse sain inspiraation Martta puhuu -piirretyn aakkossopasta, -29C lämpötilasta ulkona ja ehkä vähän jostain syödyistä tomaattikeitoista, kuten Pappa al pomodoro tai minestrone. Sanomattakin selvää että hurjan hyvää oli, muutenhan en olisi ohjetta tänne viitsinyt tallentaa.

Jos käytät kuivattuja kidneypapuja, aloita keiton teko edellisiltana laittamalla pavut likoon yöksi ja keittämällä aamusta pari tuntia.

3 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
1 sipuli
3 lehtisellerin vartta
2 porkkanaa
1 tlk tomaatimurskaa (400 gr)
8 dl vettä
(1 kasvisliemikuutio)
1 tlk tai pari desiä papuja, esim. kidney
2 laakerinlehteä
mustapippuria
(1 kuivattu chili)
2 tl valkoviinietikkaa
4 viipaletta vaaleata leipää, esim. paahto- tai hiivaleipää.
täysjyväpastaa, esim. spagettia rusautettuna pieniksi paloiksi
2 rkl kuivattua basilikaa

Kuullota hienonnetut sipulit, pieneksi kuutioitu selleri ja porkkana. Lisää muut aineet, paitsi basilika ja pasta ihan lopuksi noin vartti ennen kypsymistä. Anna kiehua tunti.

Ei kommentteja: