perjantai 14. marraskuuta 2008

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko

Valmisteluun 15 minuuttia
Perunoiden keitto 20 minuuttia
Imellyttäminen 6 tuntia – 24 tuntia
Kypsytys 2 -4 tuntia

Jos tarvitaan illalla niin kannattaa aloittaa edellisenä iltana.

1 kg kuorimattomia (uuni) perunoita
½ dl ruisjauhoja
1 dl kuumaa vettä
1 dl vehäjauhoja
¼ tl fenkolinsiemeniä rouhittuna
¼ tl muskottipähkinää
1 ½ tl suolaa
50 g voita

4 dl maitoa
Korppujauhoja

Imelletty perunalaatikko on ollut pito- ja juhlaruokaa Hämeessä sekä sen eteläpuolisissa maakunnissa, länsirannikolla ei perunalaatikkoa ole imellytetty. Perunalaatikko on noin 1850-luvun ruoka, perunaa ei sitä ennen paljon käytetty. Sijalla oli herne ja lanttu, nauris.




Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä

Kuori kuumina ja survo soseeksi.(en käyttäisi talouskonetta ettei tule liisteriä)

Lisää ruisjauhot, sekoita kunnolla ja peitä kannella. Anna olla lämpimässä paikassa tunnin ajan.

Lisää desi vettä ja vehnäjauhot. Imellytä vähintäin 6 tuntia mutta mieluiten aamuun saakka lämpimässä.

Sekoita mausteet ja voi jäähtyneeseen imellykseen.

Sekoita maito joukkoon.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan, jätä reilusti kuplimisvaraa.

Laita korppujauhot pinnalle: toisaalta tämän voi jättää pois. ainakaan Länsi-Suomessa ei korppujauhoja käytetä.

Voinokareita päälle ja uuniin 140 C 2 – 4 tuntia.

1 kommentti:

Hildur kirjoitti...

Tää on NIIN just tätä: kolme kuumaa perunaa kuorittu, ja vauva päräyttää massiiviset kainalokakat...