lauantai 8. marraskuuta 2008

Nouseva tähti


Nouseva tähti -tai paremminkin nousevat tähteet!
Purjo-peruna ja juustokohokas kahdelle.

Kohokasruuat eivät enää ole muodissa eikä kohokasvuokiakaan saa helposti kaupasta uusina. Mutta totuus on, että kohokkaan teko arkipäiväisistä ja halvoista aineksista tuo arkeen juhlaa.
Tämä ruoka on parasta kun sen tekee tähteistä-mikä tahansa jääkaapin pohjalla piilotteleva juustoyhdistelmä käy, ne kaksi syömätöntä keitettyä perunaa joista ei ole iloa kenellekään ja smetanan loppu…

Mutta vaikka tähteitä ei olisikaan, on tässä hyvä syy keittää muutama ylimääräinen peruna. Tästä tulee tarpeeksi kahdelle vegetaarille, parasta ehkä tajorttuna valkosipulilla maustetun salaatin kanssa, ehkä joku tomaatti-chili relish viereen.

25 grammaa voita
50 grammaa purjoa, noin peukalon kokoinen pala
4 rkl smetanaa tai crème fraichea
4 rkl jugurttia -ei, tähteeksi jäänyt mansikka ei käy tähän.
2 iso kananmunaa keltuaiset eroteltuna
100 grammaa keitettyä perunaa -kaksi keskikokoista
50 grammaa vahvaa raastettu juustoa
jätä hiukan sivuun kuorrutusta varten
hiukan saksalaista yleismaustetta -muskottipähkinää
cayennepippuria
suolaa

juustoa
parmesaania
cayennea

750 ml kohokasvuoka tai kaksi tai useampi ramekiini.

Uuni 200 asteeseen.
Kuumenna voi ja sekoita siihen siivutettu purjo.
Paista kevyesti, ruskistamatta 5 minuuttia.
Lisää smetana ja jugurtti, keitä kunnes purjo on pehmeää.

Ota pannu levyltä ja jäähdytä.
Sekoita keltuaiset purjoon, raasta perunat karkealla terällä suoraan pannuun ja sekoita. Lisää joukkoon juusto. Mausta.
Pyydä apuria tällä välin vatkaamaan valkuaiset kovaksi vaahdoksi, sekoita lusikallinen kastikkeeseen ja sitten kastike varovasti valkuaisvaahtoon.

Koko homma vuokaan, pyyhi reuna huolellisesti jotta kohokas nousee tasaisesti. Koukista etusormi j alaita peukalo sitä vasten niin, että noin sentti jää näkyviin. Aja tällä työkalulla ympäri vuuan reunaa niin, että kynsi on astian sisäpuolella. Jos vielä jää jotain näkyvää, pyyhi paperilla. Ripottele juusto, parmesaani ja cayenne päälle, paista n 25 minuuttia ja tarjoa heti.

Ei kommentteja: