maanantai 29. joulukuuta 2008

Sosekeitto joulun tähteistä

Koko perheen vuorotellen sairastama raju vatsatauti vei meiltä tänä vuonna mahdollisuuden herkutella pyhinä, joten päädyin kehittelemään seuraavan kierrätysvinkin jottei ihan kaikki menisi kompostin suihin. Jos joulupöydässä on ollut eläimiä tarjolla, voi niistä "tuunata" muutakin kuin hernekeittoa kinkusta, esimerkiksi graavin lohen jämistä voi tehdä lohikiusausta ja kinkun suikaloida pizzan täytteeksi. Waste not, want not on päivän teema. Sopii hyvin niin vatsatautitoipilaille kuin jouluähkyn potijoille keveytensä vuoksi!

joululaatikoita (en itse laittaisi esimerkiksi maksalaatikkoa tai makaronilaatikkoa, mikäli nämä jonkun joulupöytään kuuluvat, vaan klassiset peruna, porkkana ja lanttu)
rosollin juurekset (edelleen, jos rosolli on jo sekoitettu niin silli tai suolakurkku on ehkä turhan eksoottinen lisä - omena taas saattaa sopia)
keitettyjen perunoiden jämät
muuta jääkaapista löytyvää juuresta tai vihannesta, joka on nahistumassa
tölkki (2 dl) kookoskermaa
1 rkl kuivattua korianteria
yrttejä (esimerkiksi rosmariini ja kynteli oli hauskoja)
vettä riittävästi
suolaa, mustapippuria maun mukaan

koristeeksi lautaselle mätileipien tai caviartin kanssa syödyn smetanan loppu

Sekoita kaikki aineet smetanaa lukuunottamatta. Anna kuplia miedolla lämmöllä, kunnes kaikki on kypsää ja pehmeää. Soseuta sauvasekoittajalla. Kaada tarjoilulautasille ja pyyhkäise päälle smetanasta n. ruokalusikallinen koristeeksi ja makua antamaan.

Ei kommentteja: