lauantai 2. elokuuta 2008

Hiivan monistaminen

Täällä ulkomailla ei aina löydy hiivaa joten aion kokeilla seuraavia ohjeita kun saan pari päivää vapaata.

Koitan muistaa laittaa tänne kuinka onnistui!


Hiiva

0,5 keitettyjä survottuja perunoita

2 rkl sokeria

2 dl vettä, haaleata

1 tl panimohiivaa (Painohiivaa)

Peruna ja sokeri sekaisin,

haalea vesi sekaan hitaasti

vatkaa kylmäksi.


Liuotettu hiiva hämmennetään joukkoon.

Saa käydä lämpimässä 24 h, ja sitten on valmista.

Säilytä umpinaisessa astiassa.

Hiiva 3

10 perunaa 12 dl vedessä, keitetään

kunnes puuroutuu.

Purista siivilän läpi,

sekoita 30 g hiivaa joukkoon. (1 rkl = 10 g)

1 rkl vehnäjauhoja,
1 rkl sokeria,
1 tl suolaa.

Vispilöi kovasti, anna nousta.

Vatkaa uudestaan,
nostata.

Toista 5 kertaa.

Valmista!

Lasipurkkiin jääkaappiin.

1 litran taikinaan 7-8 rkl.

Hiivan säilytystapoja:

  1. kääri suolavedessä kostutettuun vaippaan. (uuteen)
  2. jaa osiin, murenna pulloon, täytä kylmällä vedellä. Korkita, jääkaappiin. Käyttö: vesi pois, uutta haaleata vettä päälle, herätä kuten tavallisesti.
  3. liuota velliksi veden kanssa, levitä kankaalle, jotta se imeytyy kankaaseen. Kuivata lämpimässä. Kääri. kiedo voipaperiin. Leikkaa tarvittaessa sopiva pala kangasta, liuota haaleaan veteen.

Ei kommentteja: