torstai 14. elokuuta 2008

Oulun limppu (hapanimelä leipä)

50 gr. hiivaa
1 ltr. haaleata kirnupiimää
2 dl. siirappia (itse puolittaisin määrän)
2 rkl. hienonn. pomeranssinkuoria
1 rkl. suolaa
1 ½ rkl. hienonn. kuminoita
800 gr. vehnäjauhoja
800 gr. lestyjä ruisjauhoja (jyvän ydinosasta jauhettuja hienoja jauhoja)

Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä. Vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Siirappi ja mausteet kiehautetaan, jäähdytetään ja sekoitetaan haaleaan piimään, johon sekoitetaan osa jauhoistakin. Nousut hiiva, suola ja loput jauhot sotketaan taikinaan. Kun se on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi, vanutetaan se leivinpöydällä, jaetaan kolmeen osaan, jotka muodostetaan pyöreiksi limpuiksi ja pannaan nousemaan. Limput kypsennetään tavallisessa (veikkaan n. 200 C) uuninlämmössä noin 1 tunti.
(Leipiä voi kypsentämisen aikana voidella seoksella, jossa on 1 dl. haaleata vettä ja 1 tl. siirappia).

Ei kommentteja: