maanantai 26. toukokuuta 2008

Hummus ja tahini


Hummus on kermamainen tahinista ja kik-herneistä tehty sose, joka on maustettu sitruunalla ja valkosipulilla sekä Maldon-merisuolalla. Sitä käytetään levitteenä leivällä ja dippikastikkeena Kreikassa ja Lähi-Idässä. Hummusta voi tarjota meze lautasella (kreikkalainen alkupala), leivän ja vihannesten / juuresten kanssa, pitaleivän sisällä, tai jopa voin korvikkeena leivissä. Lusikallinen tai pari välimerellisiin pilahveihin ja pataruokiin antaa mukavan makulisän.

2 valkosipulin kynttä silputtuna

½ dl sitruunamehua

2 dl vettä

400g kik eli kahviherneitä joko purkista tai itse keitettyinä. Jos niitä rupeat keittämään, tee toki kilon keitos saman tien ja valmista muitakin ruokia, loput pakkaseen tai kaverille.

1 dl tahinia

1 Maldonia, ellei ole niin merisuolaa, ellei ole niin jozokin käy.


Kaikki tehosekoittimeen ja nupit kaakkoon kunnes seos on tasainen tahna.

Himppa murskattua punaista chiliä, cayennepippuria, kuminaa….

Jääkaapissa viikoo ja pakkasessa kolmisen kuukautta.

Tahini on seesamin siemen tahna, joka on kodin yleistarveaine Lähi-Idässä. Tein omani itse, 100 g seesamia maksaa € 0,45 Sainsburyllä, valmis 1,5 dl purkki oli € 3,50 joten kannattaa katsoa pajonko oliiviöljy maksaa teidän kaupassa! Ja huom, osan oliiviöljystä voi korvata ruokaöljyllä.

Alkuperäinen resepti oli reilu, litra eli 500 g seesamin siemeniä ja 3 ½ dl öljyä. Kannattaa ehkä laittaa ensin 100 g eli 2 dl seesamia ja katsoa kuinka homma toimii.

Paahda siemenet varovasti 10 min 180 asteen uunissa. Älä ruskista. Sekoita pari kertaa välillä.

Jäähdytä 20 min, laita tehosekoittimeen ja lisää öljyä vähitellen. Tavoitteena on paksu, mutta siirappimasesti kaadettava tahna.

1 kommentti:

Hildur kirjoitti...

Me jätetään hummuksesta yleensä suosiolla tahini pois. Sen maku on tottumattoman suussa ehkä vähän "tympeä" joten ilman sitä menee helpommin alas. Sen sijaan laitetaan reilusti oliiviöljyä.