torstai 8. toukokuuta 2008

Ranskanleipä



5 dl vettä

2 pss kuivahiivaa

3 tl suolaa

1,3 l vehnäjauhoja

1 dl spelttiä

laitan speltin tehosekoittajaan ja jauhan sillä melko hienoksi,

leivästä tulee maukkaampaa / erimakuista ja kosteaa.

voitele vedellä

Toimi näin:

Kaada vesi taikinakulhoon.

Murenna sekaan hiiva ja sekoita kunnes se liukenee.

Lisää suola ja jauhot säästäen niitä hiukan leipomiseen.

Alusta taikina voimakkaasti.

Peitä kulho muovilla.

Kohota taikinaa n. 1 tunti.

Älä nostata näin kauan, 30 min riittää hyvin kuten kuva näyttää.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa sitä pari minuuttia ja muotoile sitten kahdeksi n. 30 cm:n pitkäksi tangoksi. Nosta tangot pellille.


Kohota leipiä leivinliinan alla n. 1 tunti. Kuten edellä, tunnissa tuli likilaskuinen, hyvänmakuinen leipä.

Tässä on nostatettu 20 min, niin kuin lappu näyttää.Anteeksi kun en huomannut kääntää kuvaa ennen lataamista.

Voitele pinta kylmällä vedellä tai keltuaisen ja veden sekoituksella.

Tästä tulee todella rapea kuori.

Kypsennä leipiä n. 10 min. 275 asteessa uunin alaosssa.

Katkaise virta, nosta leivät uunin keskiosaan ja kypsennä jälkilämmössä vielä n. 15 min.


Jäähdytä leivät ja syömään!

1 kommentti:

Hildur kirjoitti...

minkä osan pistät tehosekoittimeen, pelkän speltinkö, vai koko taikinan? terällä vai sekoittimella?