sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Chili con ja sin Carne

Chili lihan kanssa ja ilman

Heston: " Maustevoi jota käytän tässä reseptissä on oiva lisä mihin tahansa pataan tai jauheliharuokaan. Se on helppo tehdä ja säilyy pakasteessa kuukauden. Minä tarjoan chilin aina tuoreen limetinkuoren ja -mehun kanssa lisäten smetanaa ja juustoraastetta." ½ on sama kuin 0,5 tai 50 %. Yksi ystäväni ei ymmärrä paljonko on 3/4, joten piti täsmentää.

Maustevoi

2 rkl oliiviöljyä

1 ½ tl jauhettu akuinaa

1 ½ tl cayenne pippuria

1 ½ tl savustettu paprikaa

1 tl ketsuppia

½ tl Worcestershire-kastiketta

½ tl Marmite hiivalevitettä. En löytänyt kaupasta, joten jäi laittamatta

125g suolatonta voita huoneenlämpöisenä.

Kidneypavut - punaiset

500ml suolalientä (50g suolaa liotettuna ½ litraan vettä)

150g kuivattuja kidney papuja

500g kirsikkatomaatteja varressa

Chili

Oliiviöljyä

450g jauhelihaa KASVIKSET OTTAA soijaversion, eikä keitä sitä ihan yhtä kauaa.

1 iso sipuli silputtuna

2 tähtianis

1 iso porkkana silputtuna 5 mm

3 valkosipulin kynttä silputtuna

1 vihreä chili siemenettömänä ja silputtuna. Siemenet lisäävät tulisuutta turhaan.

30g tomaattipyrettä

½ pulloa hyvää punaviiniä

50g maustevoita

3 silputtua tomaattia

500ml lihalientä KASVIKSET OTTAA kasvislientä

Tarjollepanossa

2 punaista paprikaa, paahdettuna, kuorittuna ja silputtuna

Mustapippuria

3 limetin kuori ja mehu, kuori otetaan raastimella tai muulla vehkeellä, joka tekee pientä silppua, ei siivuja kuten simaa laitettaessa

Maustevoi

Juustoraaste

Smetana

  • Vointeko alkaa lämmittämällä hiukan oliiviöljyä pannulla. Siinä paistetaan kuminaa ja cayennea muutama hetki. Kaada kippoon ja lisää savustettu paprika, ketsuppi ja Worcestershire skeä Marmite ja voi. Sekoita huolella, peitä ja laita jääkaappiin vaikka viikoksi.
  • Pavut: Laita suola ja vesi kippoon, sekoita kunnes suola liukenee. Lisää pavut ja peitä, jääkaappiin yön yli tai 12 tuntia. Varmista että vettä on tarpeeksi.
  • Laita tomaatit ja ½ dl vettä painekeittimeen. Säästä varret. Kun paine on päällä, mittaa 20 minuuttia. Ota pois lämmöltä, jäähdytä ja avaa kansi. Laita kovalle lämmölle ja keitä 10 minuuttia kunnes ½ nesteestä on haihtunut. Anna tomaattien jäähtyä, laita kippoon ja sekoita varret mukaan. Jos haistat tomaattia ja sen vartta, huomaat, että varresa on aromia!
  • Valuta ja huuhdo pavut. Painekeittimeen. Ota tomaateista varret pois ja lisää papujen mukaan. Tarkista veden määrä. Keitä paineessa 20 minuuttia. ÄLÄ LISÄÄ PAPUJA CHILIIN ENNEN KUIN LAITAT TARJOLLE!
  • Ison paistinpannun pohjalle öljyä. Lämmitä kunnes öljy savuaa. (Ei siis kannata laittaa uutta, hienoa teflonpannua tähän) Lisää jauhelihaa pieninä erinä ja pidä huolta, että se ruskistuu eikä kiehu. Tarkoitus on saada aikaan melkein mustia jauhismuruja. Kun tämä on valmista, kaada lihat siivilään ja valuta. Laita pannuun hiukan vettä ja huuhdo pohjalle palaneet mykyt lihojen sekaan.
  • Laita sitten lämpö miedommalle, lisää öljyä ja sipuli sekä tähtianis. Paista 10 minuuttia, lisää porkkana ja vs sekä chili. Paista toinen 10 minuuttia.
  • Lisää tomaattipyree, sekoit aja paista 5 minuuttia kunnes saat aikaan tiilenpunaisen pastan. Kaada viini sekaan j akeitä ilman kantta kunnes 2/3 tai 0,65 tai 66% on haihtunut. Heitä tähtianis mäelle.
  • Laita sekaan maustevoi, liha, tomaatit ja lihaliemi. Keitä 1 - 3 tuntia.
  • Laita pavut sekaan, lisää paprika ja kiehauta. Suolaa, jos tarvitaan, mustapippuria myllystä ja limetinkuori sekä mehu sekaan. Jos haluat tulisempaa, laita voinokare sekaan, smetanan viereen. Ripottele päälle raastettua juustoa, emmentaalia.
  • Heston laittoi syömäkipon toiseen kippoon, jossa oli lastuja joita täällä laitetaan puutarhassa pensaiden alle (Mulch) ja sytytti sen tuleen kaasupolttimella. Chili on UK:ssa Bonfire night-ruokaa, eli syksyn kokkotulilla syötävää. Vieraista yksi haistoi nuotion hajun tullessa Hesselle kylään ja sanoi heti: Bonfire, it must be chili!

1 kommentti:

Hildur kirjoitti...

Mä niin odotan, että seuraavalla vierailulla saadaan maistaa!