Perusvälineistö, joka tarvitaan, on hyvä rautapata ja jos uuniin jää hiilet sisään lämmityksen jälkeen, kolmijalka. Molempia löytyy esimerkiksi kirpputoreilta ja jopa ruosteisen, ällöttävän tähmäisen valurautapadan pystyy huoltamaan parhaaksi mahdolliseksi keittoastiaksi esimerkiksi Wikikon ohjeilla. Jos on lisäksi vesipannu, voi myös kahvi- ja pesuvedet lämmittää kätevästi. Kuumassa uunissa tosin muovinen kannen nuppi sulaa, kokemusta on. Tästä on onneksi vain esteettistä vaivaa.
Paahdetut juurekset
Joululta jäi varmaan monelta juureksia yli. Tässä versiossa punajuurta, porkkanaa, lanttua ja perunaa. Pilko ne pataan, lisää yksi valkosipuli, josta kuorit vain irtoavan kuoren pois. Lisää öljyä ja timjamia sekä rosmariinia. Anna paahtua melko kuumassa uunissa kypsäksi.
Tässä on vähän samasta aiheesta toinen versio, eli uunijuurekset.
Hernekeitto
En itse tee hernekeittoa koskaan menetelmällä liotus-keittäminen. Aivan liian vaivalloista. Sen sijaan laitan illalla pataan pussillisen herneitä (500gr), kaksi porkkanaa viipaleina, yksi keltasipuli silppuna ja vettä niin paljon että pata on täysi. Leivinuuni jää meillä niin viileäksi että voi laittaa illalla uuniin jo melko pian lämmityksen päälle, pönttöuuni on kuumempi ja pitää lämmittää jo aiemmin päivällä ettei keitto pala. Opettele tuntemaan uunisi. Joka tapauksessa annetaan olla yön yli uunissa, lounasaikaan huomenna keitto on valmis. Voi lisätä vettä laimentamaan, jos on liian paksua. Suolaa maun mukaan päälle ja tietenkin sinappia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti