tiistai 10. tammikuuta 2012

Ruokalistojen suunnittelu

Meistä on tullut FlyLadyn seuraajia. Kyllä kuulkaa kiiltää tiskipöydät! Muutenkin elämä alkaa asettua mukavasti järjestykseen rutiinien ja hyvien tapojen myötä. Yksi minun omaksumistani on ollut ruokalistojen suunnittelu etukäteen. Joo, on mukava haaste improvisoida kaapin sisällöstä jotain herkullista ja ravitsevaa, mutta voin vakuuttaa että mukavaa on myös se, että voi käydä isommasti kaupassa kerran viikossa ja hakea vain tuoretavaraa toisen kerran. Säästyy rahaa, vaivaa ja tulee huomaamattaan tehneeksi paljon uusiakin ruokia kun käyttää vähän aikaa uusien reseptien etsimiseen. Suunnitelmista voi myös poiketa... Silloin kirjaan jääkaapin oveen laittamaani printtiin mitä oikeasti syötiin. Merkitsen muistiin myös kylässä, koulussa tai ravintolassa syödyt ateriat. Lisäksi merkitsen muistiin huomiot, kuten "Lapsi piti savujuustosta" tai "Kokeile mintun sijaan korianteria".

Tänään oli hyvin aikaa yöllä lapsosen ollessa oksennustaudissa. Tenttiin jaksaa ja kykenee lukemaan vain rajallisesti, joten käytin noin tunnin selaillen omia muistiinpanojani ja erilaisia reseptisivustoja saadakseni ideoita. Lopputuloksena neljän seuraavan viikon päivän pääruoka kauppalistoineen ja huomautuksineen sekä hieno excel-taulukko, jota voi käyttää jatkosuunnitteluun. Aikomukseni on, että kunhan tässä suunnittelussa pääsen vauhtiin, on ehkä noin kahdeksan viikon listat ja kun lista on käyty läpi, voi alkaa taas alusta. Vaikkei listasta ehkä huomaa, pyrin myös käyttämään seuraavalla tai sitä seuraavalla viikolla jotain aiemmin hankittua - siis vaikka couscous-salaatin jäljellejääneistä jyvistä täytetyt tomaatit.

Tässä suunnitelmani. Ohjeita ei vielä ole, koska sen verran luovuudelle pitää kuitenkin jättää tilaa. Jätä kommentti, jos haluat tietää miten aion jonkun tietyn ruoan tehdä, päivitän kyllä ehtiessäni ja muistaessani parhaat reseptit joka tapauksessa.

Viikko 1: (oikeasti viikko 3, mutta tämän listakierron)
Hampurilaiset ja ranskalaiset
Brittileivät ja perunalastuja
Kukkakaaligratiini, vihreät pavut, soijapullia
Tater tots ja snuggetit
Porkkana-pestolasagne
Palak paneer nokkosesta, riisi, naan
Grillattu ruusukaali, polenta ja tomaattinen sienikastike

Viikko 2:
Soijakanafajitakset
Kermainen juustokasvispasta
Couscous-salaatti
Tater tot casserole
Uuniperunat sinihomekastikkeella
Raviolipaistos
Tofunuudelit pähkinällä

Viikko 3:
Täytetyt tomaatit
Fondant-perunat, porkkanasuikaleet, sienimuhennos
Riisirisotto
Munakas
Uunijuurekset fetalla ja taateleilla, snitseli
Linssimuhennos ja riisi
Grillattu vuohenjuusto salaattipedillä, tuore leipä, tuorejuusto

Viikko 4:
Riisibiryani
Sieni-valkosipulipasta
Pizza
Kasvissushi
Soijastroganoff ja perunamuusi
Bataattiburritot
Rosmariinimarinoituja huijauskanoja, grillattuja kasviksia ja valkosipuliperunat

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaa todella hyvältä listalta. Mietitkö ensin lempiruuat, kaikken hyvän mitä muistit syöneenne ja sitten lisäsit uusia vaihtelun vuoksi?

Hildur kirjoitti...

Kiitos! Alkuvuosi on mennyt vähän lentämällä, joten niitä lempiruokia eli helppoja, ilman ajatustyötä tehtäviä on syöty paljon. Niinpä tässä on vasta listan loppupuolella niin. Olen kerännyt muistiin kalenteriin kiinnostavia ruokia joista joku on jossain maininnut, toisaalta mulla on aika selkeä käsitys mitä pakkasessa ja kuiva-ainekaapissa on ja mitä pitäisi käyttää pois. Loput kohdat täytin niin, että selasin otsikkotasolla laajan reseptisivuston (tällä kertaa tais olla Knorr Uusi-Seelanti) kaikki 200 kasvisohjetta ja käytin sitä inspiraation lähteenä. Esimerkiksi niin että tiesin tekeväni lasagnea, sivulla oli porkkana-pestoversio ja vaihdoin aina tekemäni kikherne-pinaattiversion tähän. Yritin helpottaa työtäni niin, että korkeintaan pienin muutoksin ruoka sopii myös vauvalle ja niin, että esim. riisiä voi samalla vaivalla keittää tuplamäärän ja käyttää loput ensiviikolla johonkin muuhun.