sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Kaalilaatikko Tiinan mummun tapaan

Minä Hildurin äiti keskustelin ystäväni Tiinan kanssa kaaliruuista ja hän kertoi muistelevansa edelleen mummonsa tekemää kaalilaatikkoa parhaana (ja kaalipiirakkaa, jota aion myös kokeilla lähipäivinä). Kysyin mitä mummo teki ja sain kaksi oivaa vihjettä, joita en ole aiemmin käyttänyt : mummo paistoi ensin suikaloidut kaalit ja hienonnetut sipulit pitkään aika reilussa rasvamäärässä ja lopuksi hän lisäsi noin ruokalusikallisen valkoviinietikkaa paistokseen. Kokeilin molempia vihjeitä ja lisäsin vielä oman virityksen eli laitoin mukaan yhden valkosipulinkynnen hienonnettuna. Sekä minä että Jaristokraatti olimme sitä mieltä että tein kaikkien aikojen parasta kaalilaatikkoa! Kiitos Tiinalle ja hänen ihanille muistoilleen mummostaan.

Ainekset


noin 1 kg painoinen keräkaali
pussi jauhelihankorviketta (joko soijasta tai Quornia)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl riisiä (mitä sattuu kaapissa olemaan, minulla oli risottoriisiä)
1 kasvisliemikuutio liuotettuna noin 2,5 dl kuumaa vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
n. 50 g voita (säästä osa laatikon päälle) paistamiseen
3 rkl kasvisöljyä paistamiseen
2 rkl soijakastiketta ( jauhelihankorvikkeeseen)
pippuria ja ehkä suolaa jos liemikuutio on vähäsuolainen
vähän voita astian voiteluun

Meistä lisukkeeksi kuuluu ehdottomasti puolukkahillo.

Laita riisi kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen ja keitä melkein kypsäksi pussin ohjeen mukaan - aika riippuu riisin tyypistä. Valuta. Laita uuni lämpiämään n. 180 asteeseen.

Halkaise ensin kaali, pieni puolikkaat vielä kahtia ja sitten suikaloi ohuehkoiksi suikaleiksi.
Kuori ja hienonna sekä sipuli että valkosipuli. Laita kohtuullisen kuumalle isolle pannulle 2 rkl öljyä ja noin puolet voista. Laita kaalinsuikaleet sekä hienonnetut sipuli ja valkosipuli sille paistumaan jatkuvasti hämmennellen ja liikutellen. Pienennä lämpöä jos tuntuu siltä että alkaa palaa. Tarkoitus on paistaa kunnes kaali ja sipulit ovat pehmeitä ja jo vähän ruskistuneita. Lopuksi sirottele valkoviinietikka ja vähän pippuria seokseen. Jos kasvisliemikuutio on vähäsuolainen, lisää myös suolaa.

Paista jauhelihankorvike 1 ruokalusikallisessa öljyä pussin ohjeen mukaan kunnes kypsää. Loppuvaiheessa ripottele vähän pippuria ja 2 rkl soijakastiketta antamaan makua. Sekoita.

Voitele isohko (parin litran vetoinen) uunivuoka. Sekoita riisi, kaali ja jauheliha keskenään ja laita vuokaan. Kaada päälle kasvisliemi ja lopuksi ripottele voi nokareina pinnalle.

Paista uunissa 180 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea, vajaan tunnin. Tarjoa puolukkahillon kanssa.

2 kommenttia:

Hildur kirjoitti...

Namilta kuulostaa! Mietin, että sjauhiksen voisi ehkä korvata sienillä näin syksyyn sopivasti?

Hildur kirjoitti...

Kummasedälle muistutukseksi: versio, jota tänä viikonloppuna syötiin, oli muuten tämä, mutta kasvisliemen korvasin ruokakermalla ja lisäksi lorotin joukkoon siirappia. Ehkä noin puoli desiä.