sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Palak paneer

Tämä on melkolailla meidän eniten syöty intialainen ruoka. Tämäkin näyttää kertaalleen syödyltä, mutta maku on hyvä. Pinaatista tuli niin hyvä sato tänä vuonna että riitti pakkaseen asti, siitä on mukava sitten talven tullen herkutella. Intialainen tuorejuusto on todella helppoa tehdä itse, ei oikeastaan kannata edes kokeilla kaupan eri versioita! Aloita juuston teolla hyvissä ajoin (noin puolisen tuntia ennen muun ruoan tekoa) jotta se ehtii valua tarpeeksi kuivaksi.

Paneer (eli juusto):

1 litra maitoa
2 dl hapanmaitotuotetta (kuten piimä, maustamaton jugurtti)
1 tl suolaa

Laita kaikki aineet kattilaan ja kiehauta sekoitellen niin että hera erottuu juustomassasta. Kaada harsokankaalla (kyllä, kuivaksi oppineen lapsen kestovaipat käy tähän hyvin) vuorattuun siivilään, peitä harsolla ja laita päälle paino. Tai ripusta keittiön kaapin kahvasta valumaan tiskipöydän ylle. Juusto ei saa olla liian märkää, muuten se hajoaa paistettaessa.

Kastike:

1 iso sipuli silppuna
2 valkosipulin kynttä silppuna
1 rkl "intialaisia mausteita" mitä nyt kaapista löytyy, esimerkiksi jeeraa, neilikkaa, muskotin kukkaa, kardemummaa, mustapippuria, sinapinsiementä... Morttelissa hienonnettuna.
4 rkl rypsiöljyä
4 iso kypsää tomaattia pilkottuna pieneksi
n. 100 gr hienonnettua pinaattia
n. ½ dl maustamatonta jugurttia
3 rkl voita
sormisuolaa päälle

Pilko kaikki aineet, myös juusto, valmiiksi jotta ei tule kiire kun öljy on kuumaa. Kuumenna öljy, lisää mausteet ja anna niiden "herätä" kuumassa. Freesaa sipuli ja valkosipuli, mutta varo etteivät ehdi mustua! Juusto kuutioina mukaan, kääntele varovasti että pinta hieman paistuu. Lisää tomaatti ja pinaatti, jätä kannen alle pienelle lämmölle hautumaan. Tässä välissä on hyvä laittaa esimerkiksi basmatiriisi kiehumaan, kun riisi on valmis on ruokakin. Lisää lopuksi jugurtti ja voi kastikkeeseen, sekoita kunnes voi on sulanut.

Tarjoa esimerkiksi riisin, naanleivän, chutneyn ja limepikkelsin kanssa.

Ei kommentteja: