sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Pikkuisen paremmat kaalikääryleet sienitäytteellä

n. 20 kpl

Syksyllä kaikki parhaat reseptit alkaa sillä että laitetaan leivinuuniin tulet. Niin tässäkin, mutta uskon että niistä tulee oikein hyviä myös sähköhellassa. Koska kaalinkääryleiden teko on vähän aikaavievää, on hyvä tähdätä projekti esimerkiksi lapsen päiväuniin tai muuten vain kiireettömän perheen tai itsensä hemmottelupäivään. Kääryleet voi hyvin pakastaa sopivina annoksina, joten edes sinkkutaloudessa ei kannata jättää tätä herkkua kokeilematta. Ja ainahan voi pyytää kaverit kylään syömään.

Isoäitini, nyt jo edemennyt, teki aina syksyisin vähintään yhden uunipellillisen sienitäytteisiä kaalikääryleitä pojantyttären iloksi. Niinpä omistan tämän repeptin mummun muistolle kiitollisena siitä että tämänkin taidon häneltä opin!

1 valkokaalin kerä
2 dl esikypsennettyjä ohrasuurimoita
(kasvisliemikuutio)
1 iso sipuli
2 rkl voita
n 200 gr kanttarellia tai muuta metsäsientä
2 dl (ruoka)kermaa
2 munaa
1 tl meiramia
ripaus valkopippuria
50 gr voita
½ dl siirappia

Keitä ohrasuurimot ohjeen mukaan, halutessasi voit laittaa keitinveteen liemikuution. Koverra lyhyellä mutta tukevalla ja terävällä veitsellä kaalin kanta pois ja laita se isoon (5 litraa) kattilaan kiehumaan jalat suolatussa vedessä. Pyörittele sitä kiehumisen yhteydessä ja kuori aina päällimmäinen lehti tai kaksi valumaan kun lehti on niin kypsä että irtoa helposti. Kun lehdet ovat liian pieniä kääryleiksi, jätä loppu kypsymään pehmeäksi. Leikkaa lehtiruoti litteäksi.

Kuullota sipuli ja paista sienet voissa. Lisää sieniseos kypsään ohraan, johon hienonnat myös kaalin sydämen ja lehtiruodit. Sekoita joukkoon kerma, munat ja mausteet.

Ota kaalinlehti kerrallaan. Laita siihen n. ½ dl täytettä. Käännä kanta täytteen päälle, tämän päälle molemmat sivut ja koko homma rullataan tiiviiksi kääryleeksi, joka laitetaan uunivuokaan sauma alaspäin. Lado kääryleet tiiviisti toisiinsa kiinni, jotta kypsyvät hajoilematta.

Sulata voi ja sekoita siihen siirappi. Voitele kaalikääryleet tällä ja laita noin tunniksi uuniin (ekhä jotain 180-200 astetta). Peitä puolessa välissä vuoka alumiinifoliolla tai kannella, ettei pinta ruskistu liian aikaisin. Jos vaikuttaa siltä että kääryleet kuivuvat, voit valella niitä kaalin keitinvedellä.

Tarjoa keittoperunoiden ja kevyesti sokeroidun puolukkasurvoksen kanssa.

Ei kommentteja: