lauantai 12. huhtikuuta 2008

Intialaista, tottakai!


Taikamauste Garam Masala

Syödäänkö teilläkin intialaista tänään?

Intialainen ruoka on monipuolista, herkullista, terveellistä ja helppoa valmistaa.

Yksi maa, 23 virallista kieltä, yli 40 kieltä ja 1600 murretta. Maailman suurin työnantaja Intian Rautatiet -yli 1000000 työntekijää; kyllä, miljoona! 28 valtiota ja 7 itsenäistä aluetta joilla asuu 1 200 000 000 ihmistä.

On kai selvää että ruokatarjonta on monipuolista mutta kuitenkin (ainakin Englannissa) curry on ainoa oikea intialainen ruoka. Kuitenkin totuus on taaskin toisenlainen: Pohjoisessa chilit, sahrami ja maito sekä jugurtti yhdistettynä paneer-tuorejuustoon ja geehin eli kirkastettuun voihin ovat suursuosikit mutta eteläisessä Intiassa pippurit, tamarindi ja kookospähkinä ovat suositumpia. Itäintiassa sinappiöljyssä paistettu kala on pop ja hip, mutta lännessä syödään paljolti länsimaisittain valmistettua fuusioruokaa.

Yhteinen tekijä Intiassa on rakkaus ruokaan: sitä on paljon ja monenlaista tarjolla heti kun on syytä aterioida yhdessä. Erilaisa pikkelsejä ja chutneja syödään papadamien kanssa, joka ateria on kolmen ruokalajin kokonaisuus. Ja intialaisilla on rakkaus makeaan, jälkiruokia ja maikeita leivonnaisa on aina tarjolla. Jotkut luulevat intialaisten olevan kasvissyöjiä kautta linajn, mutta oikeastaan vain jotkut uskonnot vaativat pidättymistä lihasta. Kana, kala ja eri lihat kuuluvat normaaliin ruokavalioon mutta taidan jättää niistä kertomisen muualle ettei tule riitaa…

Curry on synonyymi intialaiselle ruualle ja currypulverin uskotaan olevan sen perusmauste. Kai tiedät, keltainen ja haisee karrille! No ei, perusmauste on Garam Masala joka kääntyy suurin piirtein "väkevä mauste" ja jot alaitetaan ruokiin muiden mausteiden lisäksi, ei siis ainoaksi yleismausteeksi. Perusmausteet ovat aina samat, mutta joka perheellä on sukuresepti jota vaalitaan kuin suurta aarretta. Yleensä maustesekoitus tehdään juuri ennnen ruuanlaiton alkua.

Sen vuoksi ajatteli laittaa meidän oman garam masala- reseptin tähän alkuun intialaisia ruokaohjeita odottelemaan. Onhan kaikilla jo joko kahvimylly tai pieni laite jolla hienontaa mausteet. Yleiskoneen leikkuri taitaa normaaliperheelle olla liian suuri!

Ai niin: Jos resepti sanoo että laita kaksi chiliä ja luulet sen olevan liikaa, laita vähemmän. Jos olet tosimies laita neljä. Kokeile ja löydä omat variaatiosi, pääasia että nautit!

Garam Masala

Tämä helposti valmistuva maustesekoitus on suurimman osan intialaisruokien sydän.

Ellet löydä jotain raaka-ainetta tai et pidä siitä, jätä huoletta pois. Toisaalta pelkkä pippurin ja kanelin sekoitus EI ole garam masala.

Jos säilytät sekoitusta tiiviissä lasipurkissa pimeässä voit tehdä huoletta puolen vuoden annoksen kerralla.

4 rkl korianterin siemeniä

1 rkl kuminan siemeniä

1 rkl mustapippuria kokonaisena

1 ½ tl mustaa kuminaa (shahjeera)

1 ½ tl inkivääriä (kuivattua)

¾ tl mustaa kardemummaa (3-4 kotaa) ÄLÄ KUORI VIELÄ

¾ tl neilikoita

¾ tl kanelia eli 5 cm pötkö

¾ tl laakerinlehteä murskana

Kuumenna valurautapannusi kuumaksi, mutta älä tulisen kuumaksi. Paahda kaikki ainekset paitsi inkivääri joka palaa helposti ja tulee kitkeräksi. Ainesten pitää tummua selvästi. Jos pannu on liian kuuma, saat palaneita mausteita jotka ovat kesskeltä "raakoja" eli pidä lämpö pienempänä ja kärsi hellan vieressä kauemmin niin saat paremmat maut myöhemmin.

Kun paahto on valmis laita levy nollalle ja anna mausteiden jäähtyä pannulla.

Kuori kardemummat, lisää inkivääri ja jauha kaikki sekaisin.

Pese pannu huolellisesti ellet halua seuraavaankin ruokaan intialaista tunnelmaa.

Valmista tuli!

Ei kommentteja: