keskiviikko 9. huhtikuuta 2008

Täydellinen pizza

Kiitos nimimerkille "manna." Vauva-lehden keskustelupalstalla Ruokaohjeet ja -vinkit loistavasta ohjeesta tehdä pizza. Kokeilin tänään leivinuunissa ja toimi fantastisen hyvin. Toimii epäilemättä myös sähköuunissa. Yhdistän tähän ohjeeseen oman taikina- ja tomaattiohjeeni mutta loppuun manna.n paisto-ohjeet. Tällä tavalla tehtynä pizzaa oli valtavan helppo käsitellä leipälapiolla, mikä aiemmissa leivinuuni-kokeiluissa on ollut kovin hankalaa ja turhauttavaa. Vihdoin onnistuin tekemään oikean kiviarinapizzan, jee!

Pizzapohja:

3 dl durum-vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
1½ dl vettä (noin 42 asteista, lämpämämpää kuin kädenlämpöistä)
½ tl suolaa
2 rkl öljyä

Sekoita jauhot ja kuivahiiva. Lisää vesi, suola ja öljy. Vaivaa kunnolla, jätä kohoamaan lämpimään paikkaan (meillä yleensä leivinuunin suuluukun eteen) kunnes kaksinkertainen. Leivo pizza.

Tomaattikastike 2:
(helppo ja nopea)

1 tuubi tomaattipyrettä
1 valkosipulin kynsi murskattuna
½ tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
1 rkl yrttejä (oregano, provencen yrtit tms.)

Sekoita, levitä pizzataikinan päälle ennen muita päällisiä.

manna.n italialaisen isoäidin ohjeet:
Taikinaa ei saa vaivata liikaa, pizzataikinan ei kuulu olla niin kuin pullataikinan. Taikina on jätettävä nousemaan kostean pyyhkeen alle kunnes se on tuplaantunut koossa.

Levitä taikina tasaisesti pannulle, jätä paksumpi reuna (nousee kauniisti)
ja levitä tomaattimurska taikinalle (tavallisia murskattuja tomaatteja peltipurkista, yksi purkki x taikina) tomaattimurskan päälle ripottele suolaa ja mustaa pippuria.

Laita taikina tomaattineen uuniin noin 5-10 minuutiksi ILMAN muita päällysteitä. Kun reunat (joille et ole levittänyt tomaattimurskaa) alkavat ruskistua ota pizza ulos uunista ja lisää muut haluamasi päällysteet [Hildur poisti tästä blogin teemaan ja otsikkoon sopimattomat täytteet jotka kuitenkin löydät alun linkkiä seuraamalla].

Uunin on oltava todella kuuma, mielellään 250 astetta, että pizzasta tulee parhaan makuinen ja taikinasta hyvä ja rapea. Leivinuuni on siitä tosi hyvä että sen voi lämmittää kuumemmaksi kuin tavallisen uunin.

Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta tää on oikeasti tosi helppo ja nopea tapa laittaa HYVÄÄ pizzaa!!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Petrataan tuota tomaattipohjaa:

20 kirsikkatomaattia rangassa kiinni.

Kaikista nahka pois, kiehuvaan veteen 15 sek, sitten jääveteen jotta kypsyminen lakkaa heti.

Tomaatit puolikkaiksi, siemenet pois varovasti, jotta tulee tomaattikuppi.
Siihen vähän oliiviöljyä, suikale valkosipulia, silputtua laakerinlehteä, timjamia ja basilikan lehti. Suolaa, pippuria ja sokeria päälle. 50 C 4 h, kunnes on hiukan kuivahtanut.