maanantai 21. huhtikuuta 2008

Parsaa

Hyvä ja säännöllisesti keittiökonsultoitava ystäväni soitti äsken ja kysyi miten parsaa laitetaan helposti ja nopeasti. Jaristokraatti, sinulla epäilemättä on tähän paljonkin lisättävää ja/tai sanottavaa, joten ole hyvä ja muokkaa vaan! Joka tapauksessa tässä pari itselleni mieluisinta tapaa valmistaa parsaa, tuota kevään ehdotonta ykkösherkkua. Muuten, käytän itse mieluiten vihreää parsaa vain siitä syystä että siinä on minusta maku, ulkonäkö, rakenne ja ravintoarvot kohdallaan. Valkoista parsaa kohtaan tunnen epäluuloa ja lisäksi minua säälittää kasvi, joka joutuu kasvamaan maan alla vaikka oikeasti haluaisi raitista ilmaa ja auringon valoa.

Valitse parsat huolella. Perusta tai Etelä-Afrikasta lennätetty maaliskuun parsa ei yleensä ole ostamisen arvoista. Parsa pitää syödä tuoreena, rapeana, houkuttelevan näköisenä ja mehukkaana.

Parsa kannattaa käsitellä, mikäli se on vähänkään kuivaa ja vanhaa. Siis, leikkaa sentti, pari tyvestä pois. Tarvittaessa voit nupusta kiinni pitäen vetää perunankuorimaveitsellä kuoren pois suunnilleen puolivälistä parsaa.

Uunissa paistettu parsa

nippu (vihreää) parsaa
puolikas sitruuna (tai saman verran tiivistemehua)
kaksi valkosipulin kynttä
oliivi- tai rypsiöljyä
mustapippuria
(Maldon) suolaa

Laita parsat uunivuokaan, heitä muut aineet sekaan, pyörittele nopeasti ja paista uunissa reippaassa lämmössä (225-275) muutama minuutti niin että saa väriä ja kypsyy.

Grillattu parsa

nippu parsaa
ripaus (n. 1 rkl) öljyä
suolaa
vettä

Keitä parsaa suolatussa vedessä noin minuutti. Valuta, voitele vähäisellä öljyllä ja paista grillissä kunnes saa väriä (tapahtuu hyvin nopeasti mikäli grilli on tarpeeksi kuuma). Tarjoa sellaisenaan, voisulan tai jonkun hyvän, pikkuisen kirpeän kastikkeen kanssa.

Keitetty parsa

nippu parsaa
vettä

Jokaisessa itseään kunnioittavassa kodissa on toki parsakattila, mekin saimme tällaisen häälahjaksi:

Parsakattilassa parsat laitetaan seisomaan "jalat vedessä" nuput ylöspäin vähäiseen määrään kiehuvaa vettä, ei tarvitse olla kuin puoleen vartta. Annetaan kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia.

Jos kuitenkin on niin kurja tilanne, ettei parsakattilaa vielä ole ehditty hankkia tai se on hukkunut johonkin, voit askarrella itse korvaavan. Sido parsat nipuksi yhteen. Laita ne kiehuvaan veteen (ks. edellinen) ja laita päälle foliosta taiteltu huppu, jonka reunat ylettyvät kattilan reunojen yli. Näin sitkeämpi jalkaosa saa kypsyä vedessä ja herkempi nuppuosa kypsyy höyryssä. Edelleen 10-15 minuuttia.

Tarjoa voisulan tai hyvän kastikkeen kanssa, klassikko on hollandaise.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Keitä vähemmän kuin 15 minuuttia!