Valitse parsat huolella. Perusta tai Etelä-Afrikasta lennätetty maaliskuun parsa ei yleensä ole ostamisen arvoista. Parsa pitää syödä tuoreena, rapeana, houkuttelevan näköisenä ja mehukkaana.
Parsa kannattaa käsitellä, mikäli se on vähänkään kuivaa ja vanhaa. Siis, leikkaa sentti, pari tyvestä pois. Tarvittaessa voit nupusta kiinni pitäen vetää perunankuorimaveitsellä kuoren pois suunnilleen puolivälistä parsaa.
Uunissa paistettu parsa
nippu (vihreää) parsaa
puolikas sitruuna (tai saman verran tiivistemehua)
kaksi valkosipulin kynttä
oliivi- tai rypsiöljyä
mustapippuria
(Maldon) suolaa
Laita parsat uunivuokaan, heitä muut aineet sekaan, pyörittele nopeasti ja paista uunissa reippaassa lämmössä (225-275) muutama minuutti niin että saa väriä ja kypsyy.
Grillattu parsa
nippu parsaa
ripaus (n. 1 rkl) öljyä
suolaa
vettä
Keitä parsaa suolatussa vedessä noin minuutti. Valuta, voitele vähäisellä öljyllä ja paista grillissä kunnes saa väriä (tapahtuu hyvin nopeasti mikäli grilli on tarpeeksi kuuma). Tarjoa sellaisenaan, voisulan tai jonkun hyvän, pikkuisen kirpeän kastikkeen kanssa.
Keitetty parsa
nippu parsaa
vettä
Jokaisessa itseään kunnioittavassa kodissa on toki parsakattila, mekin saimme tällaisen häälahjaksi:

Jos kuitenkin on niin kurja tilanne, ettei parsakattilaa vielä ole ehditty hankkia tai se on hukkunut johonkin, voit askarrella itse korvaavan. Sido parsat nipuksi yhteen. Laita ne kiehuvaan veteen (ks. edellinen) ja laita päälle foliosta taiteltu huppu, jonka reunat ylettyvät kattilan reunojen yli. Näin sitkeämpi jalkaosa saa kypsyä vedessä ja herkempi nuppuosa kypsyy höyryssä. Edelleen 10-15 minuuttia.
Tarjoa voisulan tai hyvän kastikkeen kanssa, klassikko on hollandaise.
1 kommentti:
Keitä vähemmän kuin 15 minuuttia!
Lähetä kommentti