lauantai 19. huhtikuuta 2008

Sienirisotto

Risoton teko on hauskaa ja helppoa. Koska riisit pitää keittää ensin pienessä lirauksessa valkoviiniä, jää kokille aina juotavaksi lähes pullollinen. Osta siis hyvälaatuista viiniä!

Kuivattuja sieniä pitää aina laittaa mukaan, joko herkkutatteja tai suppilovahveroita. Muutkin käyvät mutta minusta näissä on paras aromi.

Teen itse niin, että laitan tavallisia herkkusieniä pilkottuna kuivaan pannuun joka on tosi miedolla lämmöllä. Kun niistä alkaa irrota nestettä, heitän kuivatut sienet mukaan. Näin molempiin tulee mukaan sen kuivatun sienen maku.

Sitten reseptiin.

Keitä kasvislientä noin litra.
Avaa valkoviini. Ota lasillinen ja varaa toinen ruuanlaittoon.
Ota pakasteherneitä sulamaan.
Pilko herkkusieniä kourallinen tai kaksi.
Silppua sipuli.
Silppua valkosipulin kynsi - tai kaksi.
(Silppua kuivattua tomaattia)
(Silppua chiliä)
(Silppua jotain muuta mistä pidät)
Raasta kahvikupillinen parmesaania. Älä käytä valmiiksi jauhettua moskaa.
Varaa ruokalusikallinen voita.
Laita hyppysellinen sahramia likoamaan lämpimään vesitilkkaan.

Ota 200 g Carnaroli, Arborio tai Vialone Nano riisiä.
Kuumenna oliiviöljyä, kuullota sipulit ja lisää riisi. Kun kaikki riisi on öljyn peitossa kaada sekaan
noin desi viiniä. Mahtava tuoksu!
Hämmennä huolellisesti ja jatkuvasti. Kun viini on haihtunut lähes kokonaan lisää kauhallinen (soppa-) kasvislientä. Hämmennä huolellisesti ja jatkuvasti. Kun kasvisliemi on lähes kokonaan imeytynyt lisää seuraava kauhallinen. Hämmennä huolellisesti ja jatkuvasti. Kun kasvisliemi on lähes kokonaan imeytynyt lisää seuraava kauhallinen.
Jatka samaan tahtiin noin 15 minuuttia.
Lisää sitten sienet, sahrami ja mahdolliset muut raaka-aineesi.
Anna kiehua hiljakseen - ja muista sekoittaa - vielä viisi minuuttia. Lisää herneet, juustoraaste ja voita. Nyt riisien pitäisi olla lähes kypsiä, mutta sisältä selvästi kovia.

Kun riisi on niin kypsää, että siinä tuntuu sisällä enää hieman puruvastusta mutta se maistuu kypsälle, on aika syödä.

Tässä vaiheessa voi vielä lisätä persiljasilppua ja lirauksen valkoviiniä jos sitä jäi.


Kuvassa risotto milanese joka on lähes täydellisen näköinen.

Risoton pitää olla melko kosteaa, ei lusikalla syötävää mutta melkein. Vankilassa ja koulussa tarjottava kuiva risotto pitäisi lailla kieltää.

Ensi kerralla sampanjarisotto ja sitruunarisotto.



Ei kommentteja: