lauantai 5. huhtikuuta 2008

Orzotto con le primizie

Orzotto con le primizie (Ohrarisotto tuoreiden kevät-kesäkasvisten kera) neljälle

200 g kokonaisia ohraryynejä

reilu litra kasvislientä kuumana

n. 5 rkl oliiviöljyä

1 sipuli tai pari kevätsipulia pienittynä

1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

kasviksia : pieniä porkkanoita, herneenpalkoja, herneitä tuoreena tai pakasteena, tuoretta ohutta parsaa, ehkä pieniä maissintähkiä, kesäkurpitsaa, varsiselleriä jne

kanttarelleja tai alkukesän tatteja (tai herkkusieniä jos ei ole vielä luonnon sieniä)

vähän suolaa, jos kasvisliemi on vähäsuolaista, sekä pippuria myllystä

pari rkl voita

100 g raastettua parmesania, plus lisää pöydässä lisättäväksi

Aloita hyvissä ajoin ohran pesulla ja liotuksella - ainakin kaksi tuntia liotusaikaa tarvitaan mutta mielellään enemmän, jopa yön yli. Ryynien kypsyttäminen kasvisliemessäkin kestää, jopa tunnin! Aloita lämmittämällä öljy ja lisäämällä siihen ohra sekä hienonnetut sipulit (jos käytät kevätsipulia niin lisää se myöhemmin, samaan aikaan muiden kasvisten kanssa). Hämmennä reippaasti ohraa parin minuutin ajan öljyssä, jotta jokainen jyvä saa öljypeitteen. Lisää pannuun kasvislientä niin että nestettä on yli ohran. Pienennä lämpöä. Hämmennä jatkuvasti kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt. Lisää ensin kauniiksi paloiksi pienityt tai koosta riippuen jopa kokonaiset porkkanat ja varsisellerit sekä sienet. parsanvarret ja maissintähkät. Lisää jatkuvasti lientä samalla hämmentäen, älä anna ryynien kuivua. Kun ryynit ovat pinnalta pehmeitä mutta niissä on vielä puruvastusta, lisää loput kasvikset, kuten parsannuput. Lopuksi lisää reippaasti hämmentäen voi ja raastettu parmesan sekä mausteet. Tarkista maku ja lisää suolaa sekä pippuria jos tarvitaan. Anna orzotton levätä muutama minuutti pois liedeltä ennen tarjoamista.

Ei kommentteja: