lauantai 19. huhtikuuta 2008

Peruna


Perunan nimitys suomen kielessä tulee ruotsin sanasta päron, sillä ruotsin kielessä on perunaa aikaisemmin kutsuttu maapäärynäksi, jordpäron. Maapäärynän lisäksi perunaa on pidetty myös maaomenana. Ranskankielinen sana pomme de terre samoin kuin hollannin kielen aardappel tarkoittavat maaomenaa.

Ruotsin kielen nykyinen perunaa tarkoittava sana potatis samoin kuin norjan kielen samaa tarkoittava sana potet tulee tainonkielisestä sanasta patata, joka tarkoitta bataattia. Perunan nimittäminen bataatiksi Euroopassa johtuu espanjankielisestä bataattia tarkoittaneesta sanasta patata, joka tarkoitti makeaa perunaa eli bataattia.

Saksan kielen ja venäjän kielen perunaa tarkoittavat sanat Kartoffel ja kartofel (puhekielessä kartoška) tulevat italiankielisestä sanasta tartufoli, joka tarkoittaa tryffeliä. Espanjan kielen papa on lähtöisin Andeilla asuneiden intiaanien kielestä ja tarkoittaa mukulaa. Myös englannin kielessä perunaa on kutsuttu mukulaksi, tuber, tarkoittaen maan alla kasvavaa tryffelisienen mukulaa.

Vanhasta ruotsin kielen jordpäron- eli maapäärynä- nimityksen lisäksi Suomessa on perunaa kutsuttu myös nimillä: perna, pärinä, pääry, pääly, potaatti, pottu, omena, maaomena ja kartohka.

Ei kommentteja: